Predsednik republike Borut Pahor šteje pripravo posveta o oblikovanju zavezništva v podporo knjigi za pomembno na srečanju sprejeto odločitev. Foto: Urad predsednika republike
Predsednik republike Borut Pahor šteje pripravo posveta o oblikovanju zavezništva v podporo knjigi za pomembno na srečanju sprejeto odločitev. Foto: Urad predsednika republike

Srečanje, ki ga je pripravil Pahor, je bilo organizirano na pobudo nekdanjega predsednika Kučana, predsednika Foruma 21. V okviru tega foruma so lanskega novembra pripravili srečanje o branju in knjigi, ki so ga naslovili Lok knjige od ustvarjalcev do bralcev pri nas. Pahor je bil tako na današnjem srečanju med drugim seznanjen z novembra oblikovanim besedilom, ki povzema napotke za izboljšanje položaja branja, knjige in tudi slovenskega jezika.

Kam v knjižni verigi bi lahko šel denar, ki ga prinaša znižana stopnja davka na knjige?

Položaj avtorjev, založnikov, knjigarn in javnih knjižnic
Predsedniku so predstavili tudi podatke o branju, položaju avtorjev in založnikov, pa tudi o položaju knjigarn in javnih knjižnic. Seznam svojih predlogov so strnili v naslednje naloge: sodelovanje pri spreminjanju kulturne krajine, krepitev mreže knjižnic, vrnitev sredstev za Javno agencijo za knjigo RS na raven iz leta 2010, spoštovanje intelektualne lastnine in avtorskih pravic, analiza zakona o enotni ceni knjige in skrb za knjigo, ki mora postati vladna kategorija. Na predsednika so naslovili tudi prošnjo, naj se s svojo avtoriteto vključi v skupne napore, ki naj pokažejo, kaj Slovenija na področju branja, knjige in svojega jezika želi in kaj zmore.

Kaj sledi današnjemu srečanju?
Zdaj je na potezi Pahor, ki bo ministrstvo za kulturo in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport seznanil s poudarki razgovora in ju prosil za mnenje, pojasnila in predloge, so sporočili z urada predsednika republike.