Foto: BoBo
Foto: BoBo

Upravni odbor Cankarjeve nagrade je razpisal javni poziv, s katerim vabi k predlogom kandidatov za Cankarjevo nagrado, namenjeno izvirnim literarnim delom v letu 2023.

Kandidate za nagrado lahko predlagajo fizične in pravne osebe. Razpisna dokumentacija s prijavnim obrazcem je objavljena na spletnih straneh Cankarjeve nagrade in soustanoviteljev.

Upravni odbor sestavljajo predstavniki soustanoviteljev Slovenskega centra PEN, Univerze v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ter predstavnica donatorice nagrade Občina Vrhnika. Nosilec nagrade je njen pobudnik, Slovenski center PEN.

Izbrani avtor bo nagrado prejel za določeno literarno področje, ki ga je Cankar mojstrsko obvladoval, le enkrat. Foto: BoBo
Izbrani avtor bo nagrado prejel za določeno literarno področje, ki ga je Cankar mojstrsko obvladoval, le enkrat. Foto: BoBo

Dela, ki jih avtorsko odlikujejo drzni koraki
Cankarjeva nagrada kot priznanje za vrhunsko literarno umetnino je letni poklon slovenskemu pisatelju, dramatiku, pesniku in esejistu Ivanu Cankarju. Podeli se lahko avtorici ali avtorju, ki je s svojim izvirnim literarnim delom – pesniško zbirko, romanom, dramskim delom, zbirko kratkih pripovedi ali esejev – v slovenskem jeziku trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Pri dramskem delu, ki ni bilo knjižno objavljeno, je taki objavi enakovredna praizvedba v slovenskem jeziku, izvedena v koledarskem letu objave razpisa.

Sklepna podelitev bo potekala konec maja 2024 na Vrhniki
"Finalisti bodo o izboru pisno obveščeni, javnosti pa bodo predstavljeni predvidoma na začetku maja. Nagrajenka oziroma nagrajenec bo izbran med prireditvijo podelitve nagrade, ki bo predvidoma 30. maja 2024 na Vrhniki. Prejel bo denarno nagrado v vrednosti vsaj 7000 evrov bruto, diplomo in pisno utemeljitev," sporočajo organizatorji.

Letos je bilo za nagrado prijavljenih kar 49 literarnih izdaj, kar je veliko več v primerjavi s prvim letom, ko je na razpis prispelo približno deset del. Nagrado je letos prejela Mojca Kumerdej za kratke zgodbe z naslovom Gluha soba. Prvo Cankarjevo nagrado je leta 2020 prejel Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi, leto pozneje Gašper Kralj za roman Škrbine, lani pa Simona Semenič za Tri igre za punce, knjigo trojice dramskih besedil.