Bralnike si bo mogoče izposoditi tudi v knjižnici. Foto: EPA
Bralnike si bo mogoče izposoditi tudi v knjižnici. Foto: EPA
Knjigarna
Sodelovanje je potrdilo že več slovenskih založb, med drugim Mladinska knjiga. Foto: MMC RTV SLO

V testni fazi sodelujejo Mestna knjižnica Kranj, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Občinska knjižnica Jesenice, Knjižnica Domžale, Mestna knjižnica Ljubljana, Mariborska knjižnica, Goriška knjižnica Franceta Bevka in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper. Za vse druge bo Biblos predvidoma na voljo po 1. juliju. Ob koncu testnega obdobja bo zaživela tudi e-knjigarna.

Na voljo knjige slovenskih založb
Bralcem je za zdaj na voljo okoli tisoč elektronskih knjig. Gre za knjige slovenskih založb od leposlovja do priročnikov in otroške literature, ki jih bodo lahko prebirali na e-bralnikih, tablicah, pametnih telefonih in računalnikih, ki podpirajo Adobe DRM zaščito e-knjig. V knjižnicah pa bodo na voljo za izposojo elektronski bralniki Biblos, na katere si bodo lahko sami izposodili želeno gradivo s portala Biblos.

V spletni portal Biblos je mogoče vstopiti s člansko številko knjižnične izkaznice in z geslom za storitev Moja knjižnica.

Pobudnica in skrbnica Študenska založba
Študentska založba, ki je pobudnik, skrbnik in programer sistema Biblos, je pri vzpostavitvi prve platforme za prodajo in izposojo e-knjig v slovenščini sodelovala z Inštitutom informacijskih znanosti (IZUM) iz Maribora ter lastnikom spletnega bibliografskega sistema COBISS.

Doslej je svoje sodelovanje potrdilo že več slovenskih založb, med njimi Mladinska knjiga, založba ZRC SAZU, Umco in Studia Humanitatis.

Izposoja elektronskih knjig iz domačega naslanjača
Izposoja elektronskih knjig iz domačega naslanjača