V Mariboru se bo v okviru 12. slovenskih dnevov knjige zvrstilo 75 dogodkov na 30 lokacijah. Foto: EPA
V Mariboru se bo v okviru 12. slovenskih dnevov knjige zvrstilo 75 dogodkov na 30 lokacijah. Foto: EPA
Vinko Möderndorfer
Letos se na festivalu posvečajo predvsem povezavi literarne in filmske umetnosti, zato so kot osrednjega gosta k sodelovanju povabili Vinka Möderndorferja. Foto: MMC RTV SLO
Marko Mandić in Maja Martina Merljak sta zaigrala v kar nekaj prizorih spolnosti, kjer (presenetljivo za slovenski film) ne manjkajo niti frontalni kadri.
Primer povezovanja literature in filma je tudi triler Pokrajina št. 2, ki jo je Vinko Möderndorfer posnel na podlagi svoje istoimenske knjige iz leta 1998. Foto: www.pokrajina-st2.org

Na slavnostnem odprtju festivala, ki so ga pripravili v knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice, je zbrane nagovoril predsednik Društva slovenskih pisateljev Slavko Pregl. Letos poteka festival na temo Ko te napiše knjiga, pod tem geslom pa se bo do 24. aprila zvrstilo 75 dogodkov na 30 lokacijah, ki jih bo pripravilo več kot 20 organizacij.

Po besedah programskega koordinatorja festivala Nina Flisarja je prireditev, ki jo organizira Mladinski kulturni center Maribor, zastavljena zelo na široko, saj je to edina knjigi posvečena prireditev v mestu ob Dravi.

Slovenska umetnost najde pot do širokih množic
Programski odbor je povezovanje knjige in filma postavil v središče zaradi porasta uspešnih prenosov literarnih predlog na filmsko platno in tv-zaslone v zadnjem obdobju. Prepletanje obeh vrst umetniškega izražanja razumejo organizatorji kot optimističen dokaz, da slovenska umetnost - in ne samo instantna kultura - najde pot do širokih množic. Osrednji literarni gost je Vinko Möderndorfer, človek literature, gledališča in filma, ki v svojem ustvarjanju povezuje vse te umetnosti.

Že poznano in nekaj novega
Poleg knjižnega sejma na Grajskem trgu se tudi letos obeta pesniški turnir, gostovanje tujih literatov, tokrat Makedoncev, in veliki zaključni literarni maraton. Novost bo Literarna terasa, kot so poimenovali Židovski trg, na kateri bo mogoče v urejenih bralnih kotičkih prebirati knjižne novosti slovenskih založb ali prisluhniti pogovorom z mariborskimi literati. Prav tako pa bodo pripravili projekcije dokumentarnih filmov o slovenskih literatih.

Festival Slovenski dnevi knjige so edini literarni festival v Mariboru, ki opravlja široko paleto funkcij - od širjenja bralne kulture do najbolj zahtevnih knjižnih in literarnih vsebin. Mariborska izdaja je dve leti mlajša od tiste v Ljubljani, kjer je leta 1996 pisateljsko društvo prvič pripravilo slovenske dneve knjige. Potem ko se je torej dve leti pozneje pridružil Maribor, so sledila tudi druga mesta. Danes so slovenski dnevi knjige vseslovenska prireditev, najmočnejša centra pa ostajata Ljubljana in Maribor.

V Ljubljani se začne v ponedeljek
V Ljubljani bo slovesno odprtje v ponedeljek, 20. aprila ob 11.00 tokrat na Trgu francoske revolucije. Zbrane bodo nagovorili predsednik Republike Slovenije Danilo Türk, ministrica za kulturo Majda Širca, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Slavko Pregl.

M. K.