Zločin v Ramali je četrta knjiga palestinskega pisatelja Abbada Yahye, ki pričakuje, da bo v tej zgodbi
Zločin v Ramali je četrta knjiga palestinskega pisatelja Abbada Yahye, ki pričakuje, da bo v tej zgodbi "na koncu zmagala knjiga". Foto: PEN
Haifa
Kljub posegom oblasti pa niso bili vsi izvodi knjige umaknjeni iz prodaje, saj jo je mogoče kupiti v vzhodnem delu Jeruzalema, ki je pod izraelsko zasedbo, in v Haifi, kjer se je prodaja knjige šele začela. Foto: EPA

Palestinski založnik Fuad Akleek, ki "zgolj prodaja knjige", je ogorčen zaradi burnega dogajanja okoli nove knjige, ki jo je izdala njegova založba. Roman Zločin v Ramali se je izkazal za usoden zanj in za njegov posel. 41-letnega založnika so namreč po njegovih besedah "aretirali na ulici sredi belega dne kot kakšnega kriminalca in ga grobo stlačili v avtomobil." In kaj je tako zelo zmotilo oblasti? Ne le da je glavni knjižni junak homoseksualec, izdatno si privošči tudi samozadovoljevanje, kar po njihovih besedah počne tako rekoč pred očmi bralcev.

Za generalnega državnega tožilca palestinske nacionalne oblasti Ahmada Braka je bil to zadosten razlog za prepoved knjige. Založnik Akleek je povedal, da so "imeli še 500 izvodov na zalogi", podvržen pa je bil večurnemu policijskemu zasliševanju, nato pa se je v spremstvu policije moral odpraviti v skladiščne prostore svoje založbe, kjer so mu zasegli izvode knjige, ki jih še ni prodal. "Polovica celotne naklade," je pojasnil založnik, poročajo tuji mediji.

V očeh ministra za kulturo je ta debata absurdna
Zločin v Ramali je pisateljeva četrta knjiga, založnik Akleek pa je roman opisal kot "knjigo kot vse druge". To je pojasnil tudi policiji in namestniku ministra za informiranje Mahmudu Khalifeju, ki ga je dva dni po prvotnem zaslišanju še enkrat poklical k sebi. Khalife goji prepričanje, da to "ni knjiga za palestinsko javnost", se pravi podobno kot generalni tožilec, ki ima delo preprosto za "nespodobno". Zdaj bo sledila preiskava, Akleek pa upa, da bo lahko knjigo vrnil v prodajo. "Še nikoli nisem imel težav," je povedal založnik. "Natisnem in distribuiram, kar želim. Cenzura ne obstaja."

V teh dneh so palestinske knjigarne deležne obiskov uradnikov, ki nabirajo izvode Zločina v Ramali in ga umikajo s prodajnih polic. Vendar pa si niso niti oblasti enotne glede tega primera. Kulturni minister Ehab Bseiddo, sicer tudi sam naklonjen književnosti, je zaskrbljen, da bi lahko šlo za precedenčni primer. Minister, ki se mu ta debata dejansko zdi absurdna, opozarja tudi na nesmiselnost prepovedi, saj je dandanes tako ali tako mogoče, da bo "knjiga v dveh dni že na spletu." Oglasilo se je tudi mednarodno združenje književnikov PEN.

"Na koncu zmagala knjiga"
Do pisatelja Abbada Yahye je novica, da se mora zaradi zaslišanja zglasiti na policijski postaji, prišla, ko se je mudil na knjižnem sejmu v Kairu. Od tam je odpotoval v Katar, kjer bo počakal, da se strasti pomirijo, preden se bo vrnil k ženi. Pisatelj je za eno od palestinskih radijskih postaj povedal, da pričakuje, da bo "na koncu zmagala knjiga". Pravzaprav pa niti niso bili umaknjeni vsi izvodi iz prodaje, saj jo je mogoče kupiti v vzhodnem delu Jeruzalema, ki je pod izraelsko zasedbo, in v Haifi, kjer se je prodaja knjige šele prav začela. Pisatelju je tudi jasno, da praviloma ukvarjanje s takimi prepovedmi le spodbudi prodajo dela.