Žirijo, ki podeljuje nagrado T. S. Eliot, je David Harsent prepričal s svojo 11. zbirko Fire Songs (Ognjene pesmi). Foto: Vimeo
Žirijo, ki podeljuje nagrado T. S. Eliot, je David Harsent prepričal s svojo 11. zbirko Fire Songs (Ognjene pesmi). Foto: Vimeo

Britanski pesnik je nagrado osvojil za leto 2014, predtem je bil zanjo že štirikrat nominiran, prvič leta 1998. Žirijo za 20.000 funtov (slabih 25.700 evrov) vredno nagrado je prepričal s svojo 11. zbirko Fire Songs (Ognjene pesmi).

Harsent, ki so mu nagrado T. S. Eliot izročili v ponedeljek, na Univerzi Roehampton poučuje kreativno pisanje in je član Kraljevega literarnega društva. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen. Za delo Legion (Legija, 2005) je prejel nagrado forward za najboljšo zbirko, za zbirko Night (Noč, 2011) pa je prejel mednarodno nagrado za poezijo Griffin, poroča britanski BBC.

O dobitniku nagrade T. S. Eliot za leto 2014 je odločala žirija, ki so jo sestavljali predsednica Helen Dunmore ter člana Sean Borodale in Fiona Sampson. Med letošnjimi nominiranci sta bila tudi nekdanja dobitnika prestižne nagrade John Burnside in Michael Longley. Vseh deset avtorjev, nominiranih za nagrado T. S. Eliot, je prejelo po 1.500 funtov (slabih 2.000 evrov).

Najpomembnejša britanska pesniška nagrada je poprej znašala 15.000 funtov (dobrih 19.200 evrov), ob letošnji 50-letnici smrti velikega angleškega pesnika, dramatika in esejista Thomasa Stearnsa Eliota pa so jo zvišali na 20.000 funtov. Denar za nagrado črpajo iz sklada, ki upravlja Eliotovo dediščino.

Nagrado T. S. Eliot je leta 1993, ob svoji 40. obletnici obstoja, ustanovila Poetry Book Society, ki jo je leta 1953 ustanovil prav nobelovec Eliot. Med dobitniki nagrade so Ted Hughes, George Szirtes, Carol Ann Duffy, Seamus Heaney, Derek Walcott, Sharon Olds in Sinead Morrissey.

David Harsent reads 'Icefield' from Fire Songs from George Miller on Vimeo.