Zeleno luč za gradnjo nove knjižnice mora dati še občinski svet Občine Podčetrtek. Foto: BoBo
Zeleno luč za gradnjo nove knjižnice mora dati še občinski svet Občine Podčetrtek. Foto: BoBo

Direktor knjižnice Šmarje pri Jelšah Jože Čakš se zaveda, da se potreba po sodobnejši knjižnici nakazuje že nekaj let. Dodaja še, da je občina sprva razmišljala o prenovi obstoječih prostorov, a s tem ne bi rešila prostorske stiske. Zato občina zdaj predlaga preselitev knjižnice v nov objekt, ki naj bi ga gradilo podjetje Gic gradnje iz Rogaške Slatine.

Knjižnica Podčetrtek, ki se nahaja v tamkajšnji stari osnovni šoli, zgrajeni leta 1892, je krajevna knjižnica, ki ima vpisanih okoli 650 članov. Knjižnični fond v knjižnici, ki so jo odprli leta 1980, je 12.000 enot gradiva.

Po besedah župana Podčetrtka Petra Misje gre za objekt velik od 400 do 500 kvadratnih metrov, 200 kvadratnih metrov bi namenili knjižnici, ostali prostor bi izkoristili za večnamensko prireditveno dvorano. V njej bi imeli manjše koncerte, predavanja in druge dogodke, večje dogodke bi še naprej gostili v obstoječi veliki večnamenski športni dvorani.

Zeleno luč za gradnjo nove knjižnice mora dati še občinski svet Občine Podčetrtek. Idejno zasnovo in finančno konstrukcijo projekta, ki je ocenjen na 400.000 do 500.000 evrov, pa bodo potrjevali na januarski seji občinskega sveta.