Foto:
Foto:
Risto Lazarov
Risto Lazarov - eden izmed letošnjih petih tujih gostov.

V KUD-u Franceta Prešerna so zato tudi letos ta dan zaznamovali s tridnevnim pesniškim festivalom Trnovski terceti. Prvi trije pisci verzov, so bili Esad Babačić, Jouni Inkala (Finska) in Stanislava Chrobatova Repar (Slovaška). Organizatorju Gregorju Podlogarju je uspelo k nastopu "zvabiti" še šest pesnikov. Domačo poezijo bodo zastopali še Marcello Potocco, Ervin Fritz in Uroš Zupan, iz Makedonije je prišel Risto Lazarov, iz Črne gore Jovanka Uljarević, Tarek Eltayeb pa je Egipčan.

Kaj je prava časovna mera pesnikovega nastopa?
Trnovski "troboji" na spored KUD-a Franceta Prešerna letos prihajajo že štirinajstič. Od prelomnega leta 1994 se je predstavilo že več kot 100 pesnikov in pesnic. Organizatorji pa se ne trudijo le za njihovo boljše "počutje", ampak tudi za "blagostanje" obiskovalcev. Kot je povedal drugi iz skupine organizatorjev Tone Škrjanec, ima namreč vsak od nastopajočih na voljo vsaj 20 minut časa za nastop. To naj bi namreč zadostovalo za to, da svojo poezijo "privede do vrhunca" in se približa gledalcem. 20 minut je verjetno kar prava mera; kaj več bi verjetno že "zadostovalo" tudi za to, da bi marsikateri od obiskovalcev zapadel v "trans zdolgočasenosti".

V KUD-u Franceta Prešerna izpostavljajo priljubljenost svojega pesniškega festivala, katere dokaz je zvesto občinstvo, med katerim so številni, ki festival spremljajo vse od njegovih začetkov. Takrat so bili Trnovski terceti še "razstava" slovenske poezije. Sčasoma pa je dogodek postal mednaroden.