Ameriške srednješolke glede na svojo pripadnost enemu ali drugemu izbrancu glavne junakinje množično nosijo majice 'Team Jacob' oziroma 'Team Edward'. Tiste najbolj zagrete so se dokopale tudi do zlatorjavih kontktnih leč - take oči imajo namreč menda nemrtvi. Foto:
Ameriške srednješolke glede na svojo pripadnost enemu ali drugemu izbrancu glavne junakinje množično nosijo majice 'Team Jacob' oziroma 'Team Edward'. Tiste najbolj zagrete so se dokopale tudi do zlatorjavih kontktnih leč - take oči imajo namreč menda nemrtvi. Foto:
Nekoč so bili 'krivi' gotje, danes so 'emo' najstniki - temna estetika vampirjev ostaja moderna.
Kristen Stewart in Robert Pattison
Decembra se bo s filmom Twilight norija verjetno še bolj razmahnila.
Stephanie Meyer
Neka 15-letna oboževalka Stephenie Meyer je o njenih knjigah povedala tole: 'Všeč mi je, da v njenih knjigah obstajajo jasna pravila, kaj vampirji zmorejo in kaj lahko naredijo in česa ne. V Harryju Potterju so se junaki zapletli v kako hudo godljo, nato pa si je pisateljica preprosto izmislila kak nov urok, s katerim so se iz nje rešili.'
Zlati kompas
Ob premieri Zlatega kompasa je bil Vatikan zopet na bojni nogi s Hollywoodom: ostro so napadli film, češ da zagovarja 'temačen in brezupen svet brez Boga'. V dolgi reportaži je vatikanski časopis l'Osservatore Romano udrihal tudi po Philipu Pullmanu.

Breaking Dawn, četrti in zadnji roman iz serije Twilight (Somrak) ameriške pisateljice Stephenie Meyer, so v prvih 24 urah prodali v skoraj milijonu in pol izvodih. In če so se mladi še lani za polnočno čakanje oblačili v čarovniška ogrinjala in špičaste klobuke, so zdaj po knjigo (ki je izšla prvo avgustovsko soboto ob polnoči) prišli z mrtvaško belimi obrazi in ošiljenimi podočniki. Resnici na ljubo: serija Twilight knjigam J. K. Rowling še ne diha zares za ovratnik (za primerjavo: Harryja Potterja in svetnike smrti je prvih 24 urah kupilo 8,3 milijona ljudi), toda takega zanimanja za izid kake knjige med mladimi po Potterjevem slovesu še ni bilo.

Za nepoučene
Dekleta po vsej Ameriki (in zunaj njenih meja), ki so že predihala vseh 800 strani nove knjige, zdaj že vedo, ali junakinja Bella na koncu pristane z (dobesedno) nečloveško lepim vampirjem Edwardom ali zvestim volkodlakom Jacobom. Pisateljica, takrat 29-letna mormonska gospodinja Stephenie Meyer je na idejo za zgodbo prišla, ko je bila v sanjah priča pogovoru med noro zaljubljenima najstnikoma, ki sta imela nenavadno težavo: on je bil vampir. Bal se je, da bi, če bi se ljubljeni preveč približal, zgubil nadzor nadsvojimi nagoni in jo umoril (toliko o slabem zmenku).

Prizor se je pozneje na papirju razrasel v zgodbo o "vegetarijanskih vampirjih", ki zaradi moralnih zadržkov ne malicajo ljudi. Idejo je pograbila založba Little Brown, ki je prvi roman izdala leta 2005. V zadnjih treh letih je prve tri knjige iz serije (Twilight, New Moon in Eclipse) kupilo več kot deset milijonov ljudi v približno štiridesetih državah, dober posel pa je "zavohala" tudi filmska industrija: premiera filma Twilight po knjižni predlogi je napovedana za december. V njem nastopata Kristen Stewart in Robert Pattison (slednjega se spominjamo prav iz, zanimivo, filmskega Harryja Potterja).

Medlijo predvsem dekleta
Čeprav je med oboževalci nove vampirske sage marsikak fant (in tudi mama - trend odobravajo, ker gre za zelo romantične zgodbe brez seksa), je očitno, da je Meyerjeva pisala predvsem za tiste, opremljene s kromosomom x. Od mrtvih je obudila prototip byronovsko razčustvovanega junaka, ki se mora zadrževati, da bi obvaroval žensko, ki jo ljubi.

Harryja še ne bodo zbili z metle
Primerjave med tetralogijo Twilight in knjigami o Potterju so neizgibne. Tudi zagovorniki Meyerjeve večinoma priznavajo, da nima tako izostrenega čuta za opisovanje podrobnosti kot Rowlingova - po drugi strani pa se Rowlingova ne posveča toliko odnosom med spoloma. Pri Somraku je ljubezenski trikotnik ves čas v ospredju.

Čutnost, ne erotika
Če odmislimo, da jim ves čas grozi ugriz v vrat, junaki Meyerjeve tudi v drugih pogledih niso čisto življenjski: pisateljica je naslikala svet, ki je občutno varnejši od vsakdana resničnih ameriških najstnikov, kar je najbrž izraz njene pripadnosti mormonski cerkvi. Ne samo, da nihče niti ne pomisli na spolnost pred poroko, tudi z mamili ali nasiljem nimajo nobenega srečanja. Pravzaprav niti preklinjajo ne.

Lov na Potterjevega naslednika
Vse od "terne" J. K. Rowling seveda založniki mrzlično iščejo knjigo, ki bi mlade razvnela vsaj pol toliko kot dogodivščine na čarovniški šoli. Za "novega Potterja" so doslej razglasili že več literarnih fenomenov, največkrat trilogijo Njegova temna tvar (His Dark Materials), ki je izhajala v letih od 1995 do 2001. Z njo Philip Pullman načenja večni konflikt med neokrnjeno nedolžnostjo in zrelostjo, ki jo prinaša vedenje. Trilogija, v kateri mnogi kritiki vidijo novodobno inverzijo Miltonovega Izgubljenega raja, krščansko predstavo o nebesih predstavi kot lažno. Življenje po smrti obstaja, a je turobna eksistenca v temi, v kateri družbo dušam umrlih delajo le krvoločne harpije. Glavnima junakoma, Lyri Belacqua in Willu Parryju, družbo dela cela vrsta pravljičnih bitij, na primer "oklepni" medved; po prvem delu je bil lani posnet film Zlati kompas.

Naj omenimo le še sago The Inheritance Cycle; Christopher Paolini je začel svoje zgodbe o zmajih, starodavnih rasah, palčkih in škratih pisati že pri 15 letih. Septembra bo v ZDA izšel tretji od štirih načrtovanih delov, Brisingr. Prvega, Eragon (ki je bil prav tako že "predelan" v film), imamo tudi v slovenskem prevodu.

Ana Jurc