Avtor, ki se s humorjem in z blago ironijo vseskozi uspešno brani pred tem, da bi mu pripoved zdrsnila v sentimentalnost, ostaja prepričljiv tudi, ko Hektorju dovoli izreči pogled na bistvo sobivanja v tem našem skupnem svetu:
Avtor, ki se s humorjem in z blago ironijo vseskozi uspešno brani pred tem, da bi mu pripoved zdrsnila v sentimentalnost, ostaja prepričljiv tudi, ko Hektorju dovoli izreči pogled na bistvo sobivanja v tem našem skupnem svetu: "Pogledal sem jih, mojo družino, ki so družno točili solze, in se vprašal, kaj je bilo tisto, kar nas je vse moje življenje tako tesno držalo skupaj. Ljubezen," je v utemeljitvi še zapisala žirija. Foto: Mladinska knjiga

Nagrade, ki jo podeljuje časopisna hiša Večer, je vesel predvsem kot avtor, ker tako ve, da je njegovo delo odmevno, hkrati pa nagrada za mladinsko literaturo pomeni tudi popularizacijo mladinske literature, pravi pisatelj. Nagrajen je bil za knjigo Hektor in zrela hruška, izdano pri Mladiki, prejel pa jo je danes v okviru festivala slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, ki letos poteka pod okriljem EPK-ja.
O smrti s humorjem in blago ironijo
Letošnjega nagrajenca je izbrala žirija v sestavi Dragica Haramija (predsednica), Aleš Debeljak, Kristina Picco, Manca Perko in Melita Forstnerič Hajnšek, ki je o Zupanovem delu v utemeljitvi zapisala, da je delo Hektor in zrela hruška edinstvena pripoved o staranju, starosti in smrti, namenjena mladim bralcem, ki obenem nagovarja tudi odraslega. Avtor, ki se s humorjem in blago ironijo vseskozi uspešno brani pred tem, da bi mu pripoved zdrsnila v sentimentalnost, ostaja prepričljiv tudi, ko Hektorju dovoli izreči pogled na bistvo sobivanja v tem našem skupnem svetu, ki je v ljubezni.
Po poklicu je sicer pravnik, od leta 1992 pa deluje kot samostojni umetnik. Že Zupanova prva knjiga Trije dnevi Drekca Pekca in Pukca Smukca je bila deležna pohval bralstva in kritike, zato je oba junaka vključeval tudi v poznejša dela - izšlo je pet zgodb. Za roman Leteči mački je skupaj z zbirko povesti o Drekcu Pekcu in Pukcu Smukcu leta 1996 prejel Levstikovo nagrado. Preizkusil se je tudi v dramatiki. Leta 1993 so v Mestnem gledališču ljubljanskem uprizorili njegovo otroško igrico Storžek in Jurček. Sodeluje še z literarno revijo Kekec, ki izhaja pri založbi Mladika.
Večernico podeljujejo 16. leto, za njo pa so bili poleg Zupana nominirani še Jana Bauer, Cvetka Bevc, Neli Kodrič in Slavko Pregl. Lani je priznanje prejel Mate Dolenc za knjigo Maščevanje male ostrige.