Podelitev nagrad bo tradicionalno v Stockholmu 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja nagrade Alfreda Nobela (1833–1896).

Jon Fosse (1959) je šele četrti Norvežan in prvi po 95 letih, ki je dobil Nobelovo nagrado za književnost. Pred njim so nagrado prejeli njegovi rojaki Sigrid Undset (1928), Knut Hamsun (1920) in Bjoernstjerne Bjoernson (1903). Foto: EPA
Jon Fosse (1959) je šele četrti Norvežan in prvi po 95 letih, ki je dobil Nobelovo nagrado za književnost. Pred njim so nagrado prejeli njegovi rojaki Sigrid Undset (1928), Knut Hamsun (1920) in Bjoernstjerne Bjoernson (1903). Foto: EPA

Švedska akademija, ki je odgovorna za podeljevanje Nobelove nagrade za književnost, je 64-letnega Jona Fosseja obvestila, da mu ni treba sodelovati na novinarski konferenci, ker je opravil že veliko pogovorov. Nobelova fundacija, ki financira nagrade, pa je sporočila, da so odpovedani tudi vsi nadaljnji intervjuji z letošnjim nagrajencem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Veseli se trenutka, ko bo za njim slovesnost podelitve
Fosse je za norveški časnik VG pojasnil, da njegov okrnjeni program nikakor ne pomeni, da ne ceni Nobelove nagrade. Poudaril je, da nekateri drugi pisatelji sploh niso prišli na podelitev nagrade. Sporočil je tudi, da se najbolj veseli trenutka, ko bo za njim slovesnost ob podelitvi nagrade. "Večja druženja mi niso v veselje, ravno nasprotno," je še zapisal nagrajenec.

Sorodna novica Nobelovo nagrado za književnost prejme norveški pisatelj in dramatik Jon Fosse

Časnik VG je poročal še, da je tiskovna predstavnica Nobelove fundacije Rebecka Oxelström razložila, da je edini dogodek, na katerem mora sodelovati kot Nobelov nagrajenec za književnost, predavanje, ki ga mora pripraviti in ki je napovedano za 7. december. Po pričakovanjih naj bi Fosse o svojem delu govoril tudi študentom. O vsem drugem lahko odloča sam, je še dodala tiskovna predstavnica.

"Višje od Nobelove nagrade je nemogoče"
Švedska akademija je 5. oktobra razglasila, da je Fosse letošnji prejemnik te najpomembnejše književne nagrade na svetu. Ob telefonskem klicu, s katerim ga je stalni tajnik akademije obvestil o nagradi, je Fosse dejal, da je "presrečen in hvaležen ter nekoliko preplašen". Dodal je, da Nobelovo nagrado vidi kot nagrado za književnost, ki si v prvi vrsti prizadeva biti literatura brez kakršnih koli premislekov.

Za norveško televizijo TV2 je takrat povedal, da se je njegovo ime že več let omenjalo med kandidati. "Navajen sem napetosti in navajen sem, da je ne dobim, zato je bilo zame nekoliko nepričakovano. Višje od Nobelove nagrade je nemogoče. Potem gre vse navzdol," je dodal v smehu.

Sorodna novica Bob Dylan le prevzel Nobelovo nagrado: "Tekel je šampanjec"

Razprtije glede angažmaja Boba Dylana
Spomnimo, da se je leta 2017 veliko vprašanj porajalo ob takratnem prejemniku Nobelove nagrade za književnost Bobu Dylanu in dejavnostih, ki spremljajo to lovoriko. Eden ključnih ameriških kantavtorjev zadnjega pol stoletja se namreč podelitve nagrade ni udeležil, je pa poslal zahvalni govor, ki so ga tudi prebrali.

Do 10. junija naslednjega leta je bil dolžen predložiti še svoje predavanje, ki ga je kot Nobelov lavreat dolžen podati. V nasprotnem primeru bi zapravil denarni del nagrade. To je nato storil nekaj dni pred iztekom končnega roka, saj je akademiji predložil posnetek svojega predavanja.