Urednik knjige Vasja Kožuh je izrazil upanje, da bo Primož Trubar.doc ponudil zanimiv in svež vpogled v življenje in delo začetnika visokega knjižnega jezika. Foto:
Urednik knjige Vasja Kožuh je izrazil upanje, da bo Primož Trubar.doc ponudil zanimiv in svež vpogled v življenje in delo začetnika visokega knjižnega jezika. Foto:
Založba Rokus Klett je pri projektu sodelovala z Društvom Bralna značka. Idejo za takšno komunikativno predstavitev Trubarja je podal prav nekdanji predsednik društva in zdajšnji predsednik Društva slovenskih pisateljev Slavko Pregl.

Trubarjevo leto je zaznamovano z mnogimi prireditvami, razstavami in izdajami knjig, založba Rokus Klett pa je 500. obletnico rojstva velikega protestanta zaznamovala z novo knjigo v njihovi knjižni zbirki "doc". Celotna zbirka nosi podnaslov Za domišljijsko potovanje in domače branje, namenjena pa je predstavljanju književnih del znanih pisateljev in pesnikov mladim bralcem na nekoliko drugačen način. Francetu Prešernu, Ivanu Cankarju, Tonetu Pavčku se pridružuje tudi Primož Trubar.doc.

Z ilustracijami skozi čas
Primoža Trubarja knjiga, kot pravijo njeni izdajatelji, predstavlja poučno in simpatično, mladim bralcem pa omogoča "detektivsko raziskovanje" Trubarjevega jezika in časa. Knjiga Primož Trubar.doc je razdeljena na pet poglavij, opremljenih z ilustracijami Petra Ciuhe, ki prikazujejo Trubarjev svet in sodobni čas z njune razlike in s primerjavami.

Pet poglavij
Prvo poglavje z naslovom Ne grem v šolo! razriva Trubarjev pogled na takratni šolski sistem, kar bralca samodejno napelje nas primerjavo takratnega in zdajšnjega časa. Temu sledi poglavje Trubarjeve poezije, ki je po Ahačičevem mnenju recepcijsko najlažji del Trubarjevega opusa. Sledita poglavji Rojstvo slovenske književnosti in Eksempli, priglihe, istorije priče, zadnje, slepno peto poglavje pa je posvečeno Trubarjevim pismom, ki ga prikazujejo kot človeka s povsem vsakdanjimi težavami.

Dvojen izziv avtorju
Avtorju veznega besedila in strokovne študije Kozmu Ahačiču je delo predstavljalo dvojen izziv: zapletena Trubarjeva besedila približati najstnikom in pojasniti težko razumljive besede in pojme. Pomembno vlogo pri tem igra vezno besedilo zasnovano kot pogovor med osnovnošolcem in študentko, bratom in sestro, ki pripomoreta k temu, da veliki protestant ni potisnjen v težko predstavljivo preteklost.