Nagrado bodo lavreatki tudi letos izročili na slovesnosti v jami Vilenica. Foto: BoBo
Nagrado bodo lavreatki tudi letos izročili na slovesnosti v jami Vilenica. Foto: BoBo
Florjan Lipus
Javnost koroškega pisatelja Florjana Lipuša najbolj pozna po romanu Zmote dijaka Tjaža (1972), ki je bralcem dostopen tudi v nemškem in francoskem jeziku. Njegov nagrajevan opus sestavlja še kratka proza, pogosto osredotočena na ogroženo individualnost, razkroj subjekta v socialnih in kulturnih strukturah ter kritiko provincialne utesnjenosti. S prevodi vrste drugih del, denimo Odstranitev moje vasi, Jalov pelin, Srčne pege (1991), Stesnitev (1997), je prodrl tudi v širši svet. Foto: BoBo
Vilenica
Vileniški festival praviloma poteka v prvem tednu septembra, vključuje pa številne literarno-kulturne dogodke: okrogle mize, literarna branja, knjižni sejem, kolokvije ter predstavitve književnosti in književnih publikacij. Foto: Vilenica

Vileniško nagrado bo prejela poljska pisateljica Olga Tokarczuk, slovenski gost festivala pa bo Florjan Lipuš.


Slovesnost v jami Vilenica ostaja
Koper bo med festivalom predstavljal dom več kot 30 avtorjem iz več kot 20 držav ter na svojih trgih gostil poseben sklop dogodkov, ki bodo popestrili otvoritveni dan festivala. Festivalski teden bodo 10. septembra uvedli predvečeri, osrednji del pa bo potekal od 11. do 15. septembra. Udeležbo na festivalu je že potrdila letošnja nagrajenka Tokarczukova, ki ji bodo nagrado tradicionalno izročili v jami Vilenica.

Mesto vodenja festivala je zaradi nove zaposlitve na ministrstvu za kulturo zapustil Gašper Troha, njegovo mesto kot v. d. pa je prevzela Maja Kavzar. Vileniški gostje bodo tudi letos obiskali Ljubljano, a se ne bodo ustavili na Ljubljanskem gradu, kot je bilo običajno, temveč v Narodni galeriji, gostovali pa bodo tudi v Celju in Mariboru. Klasična festivalska prizorišča na Krasu so ohranili, kot novost pa bodo obiskali tudi Muzej slovenskih filmskih ustvarjalcev v Divači, je na novinarski konferenci povedal predsednik vileniške žirije Andrej Blatnik.

So meje mojega jezika res meje mojega duha?
Program letošnjega festivala bo zaznamovala tema Navdih meja, na katero se bo navezovala tudi osrednja problemska okrogla miza Srednjeevropske pobude, ki jo bo povezovala Vesna Humar, odgovorna urednica Primorskih novic, sicer medijskega partnerja festivala. V pogovoru bodo v ospredje postavili meje v povezavi z vprašanji osebne svobode in človekovega dostojanstva ter meje literature. Z vprašanjem meddisciplinarnih povezav med literaturo, filmom, videom in drugimi novimi oblikami interaktivnih dinamičnih slik pa se bo ukvarjal 11. mednarodni komparativistični kolokvij.

Lipušev obračun s taboriščno izkušnjo
Slovenski gost festivala bo Florjan Lipuš, ki je nedavno pri založbi Litera izdal svoj najnovejši roman Poizvedovanje za imenom. V njem je med drugim opisal, kako se je soočal s smrtjo matere v nemškem koncentracijskem taborišču. Po besedah glavnega urednika pri Literi Orlanda Uršiča je Lipušev jezik sodoben, duhovit in inovativen, premore pa tudi posebno ostrino. Iz vseh njegovih del, še zlasti iz zadnjega, in romanov Zmote dijaka Tjaža ter Boštjanov let je, tako Uršič, razvidno, da Lipuš v njih gradi odpor proti vsemu, kar spodkopava slovenski jezik, v zamejskem prostoru pa tudi proti vsemu, kar spodkopava človeka.

Švicarji v fokusu
V fokusu bo švicarska književnost, zato je izšla tudi Antologija sodobne švicarske književnosti. Urednica antologije Vesna Kondrič Horvat je poudarila, da Švicarji poznajo štiri književnosti - nemško, francosko, italijansko in retoromansko, kar ji je pri izbiranju avtorjev za knjigo pomenilo velik izziv. Ob izidu dela bosta že 21. maja Ljubljano obiskala vileniška nagrajenka Erica Pedretti in mladi ustvarjalec Raphael Urweider. Na Vilenico pa prihaja še pet švicarskih avtorjev - Ilma Rakusa, Lukas Bärfuss, Michel Layaz, Pietro De Marchi in Arno Camenisch.

Že to soboto bodo v Sežani podelili 13. nagrado mlada vilenica, ki je namenjena najmlajšim ljubiteljem literature. Na natečaju je letos sodelovalo 107 šol iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Srbije.

Izvedba letošnje Vilenice bo stala 220.000 evrov, od tega bo Javna agencija za knjigo RS prispevala 80.000 evrov.