V svojih prispevkih se je Lukić posvečal posebnemu vzdušju dunajskih kavarn. Foto:
V svojih prispevkih se je Lukić posvečal posebnemu vzdušju dunajskih kavarn. Foto:

Izročitev odlikovanja je v okviru manjše slovesnosti v avstrijski rezidenci opravil avstrijski veleposlanik v Sloveniji Erwin Kubesch in ob tem dejal, "da je gospod Lukić velika osebnost, ki je zmeraj sledila pozitivnim idejam demokracije, humanizma ter človečnosti in jih postavila v center svojega dela". "Vojislav Lukić je s svojim celotnim delom postavil nasprotni dokaz oz. antitezo staremu novinarskemu principu 'Only bad news are good news'." Lukić si je s svojim dolgoletnim in tvornim delom ter osebno angažiranostjo pridobil velike zasluge za jasnejšo podobo Avstrije v tuji javnosti, za kar mu Avstrija s podelitvijo tega visokega odlikovanja izkazuje čast in izreka vidno zahvalo.

Od feljtonov do dokumentarcev
Kot publicist in novinar je Lukić že desetletja pogosto bran tako v Sloveniji kot v deželah celotnega Zahodnega Balkana, saj so njegovi feljtoni izhajali v kar desetih jezikih, celo v albanščini. V spominu so ostale tudi njegove dokumentarne oddaje in mini TV-serije o kirurgiji, ki jih je več let predvajala tudi slovenska nacionalna televizija.

Zmuzljivi čar dunajskih kavarn
Njegovi eseji med letoma 2005 in 2008 - objavljeni v Nedeljskem dnevniku - so bili posvečeni znanim Avstrijcem iz sveta znanosti, umetnosti, kulture, diplomacije in politike. Pisal je tudi o znanih profesorjih medicinske fakultete na Dunaju, npr. o Theodorju Billrotu, Ferdinandu von Hebru, P. Semmelweisu, in ob tem zmeraj znova poudarjal pomen Dunaja pri razvoju sodobne medicine. Spet drugič je v svojih prispevkih dajal poudarek posebnemu vzdušju dunajskih kavarn. Bralce je ob tem popeljal v svet kulture in umetnosti in jim približal znane osebnosti, kot so Grillparzer, Schnitzler, Altenberg, Kraus, Jandl, ter poudaril pomen Dunaja kot evropskega središča kulture.

V številnih člankih in televizijskih oddajah je gospod Lukić s pomočjo pozitivnih avstrijskih primerov širil idejo demokracije, izpostavljal pomen humanizma in človečnosti, so še poudarili na avstrijskem veleposlaništvu.