Tudi na prvem sejmu Liber.ac - zgodil se je leta 2010 - je spremljevalni program pripravil oddelek za azijske študije. Foto: Filozofska fakulteta (FB)
Tudi na prvem sejmu Liber.ac - zgodil se je leta 2010 - je spremljevalni program pripravil oddelek za azijske študije. Foto: Filozofska fakulteta (FB)
Obiskovalci sejma bodo lahko sodelovali v japonskem čajnem obredu, oblekli tradicionalno korejsko oblačilo hanbok ali pa se naučili pravilnega priklona. Foto: Filozofska fakulteta (FB)

V ospredju letošnjega sejma so avtorji, ki se posvečajo raziskavam Azije, islama in migracij, prevajalci leposlovja iz vzhodnoazijskih jezikov ter drugi literarni ustvarjalci in teoretiki. Sejem, na katerem predstavijo novosti akademskega tiska, vsako leto spremljajo tudi različni brezplačni dogodki.

Satira po predlogi klasične zgodbe
Letošnja osrednja programska točka bo predstava Potovanje na Vzhod, ki je zasnovana kot satirična alegorija na priljubljeno tradicionalno kitajsko pripoved Potovanje na Zahod. Izvirna zgodba pripoveduje o menihu Xuanzangu, ki s tremi spremljevalci potuje v Indijo po dragocene sutre, ki bi ljudem doma pomagale iz nevednosti. Vzporedno s to zgodbo sodelavci in študenti oddelka skozi zabavne prigode preigravajo različne motive, ki Zahodnjake vlečejo v Vzhodno Azijo.

O Kitajski kot viru modrosti in novem centru moči bosta razpravljala poznavalka regije in dolgoletna dopisnica iz Pekinga Zorana Baković ter priznani kitajski filozof Wu Xiaoming.

Zelo raznovrsten bo po napovedih organizatorjev tudi glasbeni in plesni program. V točki Samuraj iz Korode in druge japonske ljudske pesmi bo ljubiteljica azijskih tradicionalnih pihal Florence Gacoin-Marks na japonski flavti shakuhachi skupaj s študenti japonologije pripovedovala zgodbe o garanju v rudniku, rečnem splavarjenju in tragičnih usodah junakinj in junakov. Na sklepnem koncertu Oranžna krogla pa bo Jana S. Rošker prepevala z džezovsko melodijo obarvano in v slovenščino prevedeno klasično kitajsko liriko.

Azija tudi skozi prizmo popkulture
Obeta se še spektakel - cosplay oziroma revija kostumov priljubljenih likov iz mang in animejev. Obiskovalci pa bodo lahko kulturo vzhodne Azije izkusili še neposredneje, saj bodo lahko sodelovali v japonskem čajnem obredu, oblekli tradicionalno korejsko oblačilo hanbok ali pa se naučili pravilnega priklona, so še zapisali organizatorji.

Liber.ac: Azija v središču Ljubljane
Liber.ac: Azija v središču Ljubljane