Knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju. Foto: Pixabay
Knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju. Foto: Pixabay

Na današnjem sklepnem dogodku dobrodelne akcije Podarimo knjige so v Ljubljani desetim nevladnim in neprofitnim ustanovam v Sloveniji ter Osrednji knjižnici Slovencev na Hrvaškem v Karlovcu podarili knjige slovenskih in avstrijskih avtorjev in avtoric. Knjižni paket v obliki bona sta predala avstrijska veleposlanica Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip.

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip. Foto: Mohorjeva založba
Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip. Foto: Mohorjeva založba

Veleposlanica je ob tem poudarila pomen branja knjig, predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu pa, da je tokrat težišče na koroški regiji, saj so lani praznovali 100-letnico preselitve Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje. "Ponosni smo, da lahko Mohorjeva družba v Celovcu s to akcijo še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo utrjevanja slovenskega jezika in ohranjanja kulture," je dejal Olip.

Do danes podarjenih že več kot 53.000 izvodov knjig
V akciji Podarimo knjige, ki ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu poteka od leta 2002, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih več kot 53.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo v Sloveniji na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju, ob teh pa tudi različna slovenska društva, ki delujejo zunaj meja matične države.

Kje bodo brali podarjeno knjižno bero
Danes so knjižni paket prejeli Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPMS, Zavod Nazaj na konja – Družinski center Kidričevo, Slovenska karitas, Osnovna šola Janka Kersnika Brdo – Podružnična šola Krašnja, Osnovna šola Mežica, Osnova šola Franja Goloba Prevalje, Krajevna skupnost Šentanel, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem – enota Mežica, Internacionalno društvo Most svobode – Freiheitsbrücke – Freedombridge Maribor, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić – Osrednja knjižnica Slovencev na Hrvaškem in Društvo Kočevarjev staroselcev.