Tone Škrjanec je za nagrado nominiran s pesniško zbirko Nekaj o nas kot živalih. Foto: ARS/Maj Pavček
Tone Škrjanec je za nagrado nominiran s pesniško zbirko Nekaj o nas kot živalih. Foto: ARS/Maj Pavček
Delo Lucije Stepanči. Naj me kdo zbudi. Foto: Slovenska kinoteka
Delo Lucije Stepanči. Naj me kdo zbudi. Foto: Slovenska kinoteka

Od ljubezenske zgodbe do fantastike
Med romani sta si nominacijo prislužila Agni (LUD Šerpa) Boruta Kraševca in Naj me kdo zbudi (Založba Goga) Lucije Stepančič.

Roman Agni je ljubezenska drama, spletena iz treh pripovednih linij: živalske (kunka), dekliške (dekle v času spolnega zorenja) in odrasle (trije odrasli liki, ki tvorijo ljubezenski trikotnik – dekletov oče, mama in teta). Zunanji okvir daje romanu življenje kunke.

Kot so zapisali pri založbi, je njegova kakovost "preplet vseh treh pripovednih linij, ki odsevajo druga v drugi, se medsebojno opomenjajo ter iz nepričakovanih gledišč razkrivajo nekatere tabuirane teme (incest, kanibalizem, poligamija)".

Lucija Stepančič medtem v romanu Naj me kdo zbudi predstavi "napeto zgodbo, polno fantastike, mistike in obešenjaškega humorja". Pri Založbi Goga so zapisali, da se roman začne kot ljubezenska zgodba v sodobnih Firencah, potem pa začneta glavna junaka, študentka in skrivnostni aristokrat, kot za šalo preskakovati stoletja, gibljeta se med svetovi živih in mrtvih.

O nagradi

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve.

Delo Muanisa Sinanovića. Foto: Lud Literatura
Delo Muanisa Sinanovića. Foto: Lud Literatura
Pesniška zbirka Tine Kozin. Foto: BoBo
Pesniška zbirka Tine Kozin. Foto: BoBo

Zreli pesniški glasovi
Za kritiško sito pa so si nominacijo letos prislužile tudi tri pesniške zbirke. Pri Založbi Litera so o zbirki Nebo pod vodo Tine Kozin zapisali: "To je zbirka o minevanju in poslavljanju. Vsem znana intimna usoda, spisana na pretanjen in življenjski način, kakor da bi nas pesnica povabila v prostor, v katerem se odvija njena zgodba. A iz verza v verz nam postaja bolj in bolj jasno, da je nebo pod vodo še mnogo več kot zgolj to."

Muanis Sinanović se poteguje za nagrado s pesniško zbirko Krhke karavane (LUD Literatura), v kateri je po zapisu založbe "našel zrel glas, ki v premišljeni in dodelani poeziji razmišlja o identiteti posameznika v času družbenih sprememb".

Njegova poezija "je obenem osebna in družbeno kritična, njegov glas je glas mladega posameznika, a tudi katerega koli pripadnika manjšin". V zbirki se posveča tudi temam, kot so migracije, religija in drugačnost.

Knjiga Boruta Kraševca Agni. Foto: LUD Šerpa
Knjiga Boruta Kraševca Agni. Foto: LUD Šerpa

Tone Škrjanec pa je za nagrado nominiran s pesniško zbirko Nekaj o nas kot živalih (LUD Šerpa).

Pri založbi so navedli, da Škrjanec v tem delu "ostaja zvest samemu sebi in svoji značilni govorici lepega in spretnega pogovornega idioma, ki beleži konkretne reči in zapisuje imena bližnjih, 'brez zadrege se vtika v vse mogoče'; si zastavlja vprašanja in je naravnan na iskanja, ki iščejo z vsemi čutili; a še vedno primarno s pogledom in pa s tipom (dotikom)".

Že deseta podelitev
Glasovanje o nagrajenki oziroma nagrajencu poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki prejme največ glasov kritiške žirije. Nagrado bodo letos podelili desetič, razglasitev nagrajenca oziroma nagrajenke pa bo predvidoma konec maja.

Lani je kritiško sito prejela Anja Golob za pesniško zbirko da ne da ne bo več prišla ...