Po besedah žirije je nagrajeni roman izpisan z literarno veščino, široko razgledanostjo po kulturni krajini in tankim posluhom za arhetipsko. Foto: LUD Šerpa
Po besedah žirije je nagrajeni roman izpisan z literarno veščino, široko razgledanostjo po kulturni krajini in tankim posluhom za arhetipsko. Foto: LUD Šerpa

"Agni ni mogoče uvrstiti v kategorijo ljubezenskih romanov, čeprav je ljubezen pravzaprav njeno osišče, težko bi ji rekli srhljivka, a vendar deluje srhljivo, prav tako pa to ni klasičen psihološki roman, četudi ga v samem temelju zanima prav psihologija človeka – zlasti področje strasti in gonov," meni žirija. To so sestavljali Diana Pungeršič (predsednica), Žiga Rus in Veronika Šoster.

Sorodna novica Borut Kraševec: Agni

"Da bi se pripoved tem čim bolj približala, "mora vsaj na videz precej daleč, pogled mora docela potujiti, ga, denimo, filtrirati skozi oko kamere, stopiti v sanje ali pa dati priložnost živalim, da spregovorijo same. Kajti šele s takšnim odmikom je mogoče priti zares blizu tistemu delu človeka, ki je v sodobnem racionalnem svetu pogosto zatajevan, tudi tabuiziran – v njegovi živalski naravi," beremo v utemeljitvi.

Zagonetnost romana, ki je izšlo pri založbi LUD Šerpa, ni vezana zgolj na zgodbeni zastavek ali naracijo, ki sta sicer domišljena in medbesedilno oplemenitena, temveč njen privlak izhaja iz postopnega, vendar neizprosnega razgrinjanja procesov nezavednega kot temeljnega gibala knjige, so zapisali.

Zgodba romana se dogaja na slovenskem podeželju, v samem bistvu t. i. normalnosti, v štiričlanski družini z očetom, materjo in dvema hčerkama. "Skoraj bukolična zasnova s kunci v kletkah, a tudi puško na steni, je odličen teren za pomenljiv in grozljiv kontrast, ki ga v zgodbo vnese surova demonična strast: večna človeška tematika, ki lokalno umeščeno pripoved spremeni v univerzalno, docela našo zgodbo," menijo v žiriji.

Sorodna novica Slab teden dni pred začetkom SKS-ja razglasili nominirance za knjigo leta

"Izpisan z literarno veščino, široko razgledanostjo po kulturni krajini in tankim posluhom za arhetipsko, 'roman' neizprosno zavrta naravnost v živec civilizacije. Agni zaboli, vendar tudi katarzično sooči in očisti," še piše v obrazložitvi.

Predstavitev tudi na Arsovih valovih
Kraševca bodo v sklopu sejma predstavili jutri ob 11. uri v okviru programa 36. SKS v oddaji Literarna matineja na programu Ars.

Za nagrado so bili nominirani še Plavalec Sergeja Curanovića, delo roko razje Vesne Liponik, Rane, rane Anje Novak - Anjute ter Norci pomorci Goroslava Vukšića - Goga. Lani je nagrado prejel Jakob J. Kenda za delo Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike.