V Bologni se je začel 59. mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature. Foto: Mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni
V Bologni se je začel 59. mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature. Foto: Mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (International Board on Books for Young People - IBBY) v okviru bolonjskega sejma podeli več nagrad: Andersenovo, nagrado IBBY Asahi, nagrado IBBY iRead in spominsko nagrado Astrid Lindgren (ALMA).

Sorodna novica Med finalisti za Andersenovo nagrado tudi Peter Svetina

Prvi in drugi dan sejma razglasitev prejemnikov nagrad
Za Andersenovo nagrado je Slovenska sekcija IBBY nominirala Damijana Stepančiča in Petra Svetino. Svetina se je uvrstil med šest finalistov med avtorji, Stepančič pa se je s slikanico Svetilnik uvrstil na seznam 20 knjig, ki jih žirija še posebej priporoča v prevajanje, izdajanje in branje. V mednarodni žiriji je sodelovala tudi Tina Bilban, predsednica Slovenske sekcije IBBY.

Za nagrado IBBY Asahi je Slovenska sekcija IBBY nominirala Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, za nagrado IBBY iRead pa je nominirala Slavka Pregla in Darjo Lavrenčič Vrabec, piše na spletni strani Javne agencije za knjigo RS (JAK). Prejemnike teh nagrad bodo razglasili 21. marca na novinarski konferenci IBBY-ja.

Naslednji dan bodo v prenosu iz Stockholma razglasili še prejemnika spominske nagrade Astrid Lindgren (ALMA), za katero so letos nominirani štirje slovenski ustvarjalci: Anja Štefan, Ana Zavadlav, Polona Lovšin in Boris A. Novak.

Mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni je že več kot pol stoletja osrednji dogodek na področju založništva otroške in mladinske literature. Vsako pomlad privabi več kot 1400 razstavljavcev in približno 30.000 obiskovalcev iz okoli 80 držav.

JAK je na letošnjem sejmu prisoten z največjo nacionalno stojnico doslej, saj se ta razprostira na 80 kvadratnih metrih. Ob predstavitvi najnovejše knjižne produkcije bodo na stojnico umeščene štiri delovne postaje slovenskih založnikov – založbe Malinc, Miš, Pivec in Sodobnost International. S samostojno stojnico bosta prisotni založbi Mladinska knjiga in MorfemPlus, na ComicCorner pa bo sodeloval tudi Stripburger – Forum Ljubljana.

Sorodna novica Lila Prap: V svoje slikanice vedno dodam nekaj potuhnjenih šal za starše

Ob 20-letnici ustvarjanja v zamenju Lile Prap
Tokratna stojnica Mladinske knjige je odeta v ilustracije Lile Prap iz njene najnovejše avtorske slikanice Zakaj v jubilejni izvedbi, saj bo založba na sejmu počastila dve desetletji njenega ustvarjanja. Kot so spomnili, je bila njena prva slikanica Male živali hitro prodana v tujino, pravi mednarodni prodor pa je sledil s slikanico Zakaj. Skozi leta je ustvarila serijo 17 unikatnih avtorskih slikanic, ki so izšle v več kot 100 tujejezičnih izdajah, njena dela so do danes dosegla že 40 držav. Doslej je bilo natisnjenih okoli 80.000 njenih knjig v slovenskem in več kot 600.000 v tujih jezikih.

Zanimanje tujih založnikov za dela slovenskih avtorjev
Kot so še zapisali pri Mladinski knjigi, so se tuji založniki že pred sejmom zelo zanimali tudi za dela Petra Svetine, Anje Štefan, Andreja Rozmana Roze in Alenke Sottler, Drevo in ptica Andreje Borin in Petra Škerla pa je bilo nominirano tudi za nagrado Bologna Ragazzi Award 2022.

Na drugi dan sejma bo organizirano B2B srečanje slovenskih in tujih založnikov, ki ga JAK organizira v sklopu evropskega projekta Vsaka zgodba šteje – ustvarjajmo zgodbe za vse. Projekt je zasnovan z zavedanjem, da imajo knjige veliko družbeno moč: branje širi obzorja in krepi empatijo. Cilj projekta je spodbuditi celotno produkcijsko verigo otroške in mladinske književnosti, ki temelji na inkluzivnosti, multikulturnosti in raznolikosti: od pisanja in izdajanja do prodaje.

Na tokratnem sejmu se na kurirano ilustratorsko razstavo ni uvrstil nihče od slovenskih avtorjev. Foto: Mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni
Na tokratnem sejmu se na kurirano ilustratorsko razstavo ni uvrstil nihče od slovenskih avtorjev. Foto: Mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni

Za ilustratorje je na sejmu najpomembnejša vsakoletna kurirana ilustratorska razstava. Letos se na razstavo ni uvrstil nihče od slovenskih ilustratorjev, med 318 finalisti pa je bila Ana Zavadlav. Ilustratorka je v letu 2019 prejela posebno priznanje sejma, saj so bila njena dela uvrščena na kurirano ilustratorsko razstavo na sejmu in je bila posebna gostja na odru Illustrators Survival Corner. Ana Zavadlav in Lila Prap bosta na povabilo Mladinske knjige tudi obiskali bolonjski sejem.

Slovenija bo častna gostja čet dve leti
Častna gostja tokratnega sejma je Šardža – tretje največje mesto v Združenih arabskih emiratih, ki je leta 2019 nosilo naziv svetovna prestolnica knjige. Z razpravami, delavnicami, branji in druženji, na katerih bo sodelovalo več kot 30 pisateljev, ilustratorjev, umetnikov in pripovedovalcev iz regije, bo predstavila raznolikost arabske otroške književnosti. Slovenija bo zaradi dvakratne odpovedi sejma v živo častna gostja leta 2024.