Festival bo danes na Facebookovi spletni strani odprla okrogla miza o političnem in družbenem položaju v Belorusiji. Foto: versopolis.com
Festival bo danes na Facebookovi spletni strani odprla okrogla miza o političnem in družbenem položaju v Belorusiji. Foto: versopolis.com

Pod geslom Spregovori!/Spregovorimo! se bo do 28. februarja zvrstilo več branj, filmov ter tematskih omizij.

Festival bo danes ob 18. uri na Facebook strani odprla okrogla miza o političnem in družbenem položaju v Belorusiji, ki jo bo vodil Boštjan Videmšek. Gostje spletne razprave bodo Belorusinje: pesnica Valžina Mort, aktivistka in profesorica Olga Šparaga in pesnica Julia Cimafiejeva. Dogodek bo v beloruščino in angleščino prevajala Masča Dabić, so sporočili s platforme Versopolis, ki jo vodi založba Beletrina.

Več kot 40 festivalov z vsega sveta
Festivalu upanja se bo pridružilo več kot 40 festivalov z vsega sveta, med njimi tudi pesniški festival The Festival de la poesie de Montreal iz Kanade, The Poetry Society iz Velike Britanije in Global migrant festival iz Singapurja. Festivali se bodo lahko tako kot lani s svojimi dogodki pridružili kadar koli v času trajanja Festivala upanja.

Doslej je prijavljenih več kot 40 dogodkov, del programa pa so tudi okrogle mize o političnem in družbenem stanju ter vlogi poezije oziroma literature v regijah, ki bodo v središču pozornosti, gostje spletnih razprav pa bodo tamkajšnji literati, družbeni aktivisti in teoretiki.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Ker je umetnost eno ključnih polj, ki daje glas preslišanim, utišanim in izključenim, bodo na festivalu predstavili in podprli umetniške odzive, ki v svojem iskanju upanja in boljšega jutri dosegajo ljudi in jih ozaveščajo", so zapisali organizatorji.

Prvi festival je bil odgovor na pandemijo
Z videobranji, filmi, umetniškimi deli in virtualnimi razpravami, v katerih bodo ustvarjalci iz širšega mednarodnega prostora nagovorili sodobne izzive, želi Festival upanja dokazati, "da ne glede na vse vedno ostaja upanje". Ob tem so spomnili, da so se lani lotili snovanja prvega festivala kot odgovora na pandemijo, ki je ustavila svet in začasno onemogočila neposredno povezavo med literarnimi ustvarjalci in občinstvom ter prekinila mednarodni pretok idej in vsebin v živo.

Organizatorji so še sporočili, da po uspešni lanski izdaji tudi tokrat pričakujejo velik odziv mednarodne javnosti. Lani je festival povezal več kot 80 festivalov in institucij iz 37 držav sveta, skoraj 500 pesnic in pesnikov ter na skoraj 100 dogodkov privabil več kot 111.600 obiskovalcev. Prepoznala ga je tudi Evropska komisija, ki ga je izpostavila kot primer dobre prakse v času epidemije covida-19, so še navedli organizatorji festivala.