Poizkusi njene razrešitve segajo že v čas mandata prejšnjega ministra za kulturo Zorana Pozniča. V prvem poizkusu svet Javne agencije za knjigo ni predlagal njene razrešitve.

"Tako kot pred štirimi meseci tudi danes menim, da je razrešitev nezakonita in je simptom politike, ki se trenutno izvaja na področju kulture in širše. S svojim vodenjem Javne agencije za knjigo sem pomirjena. Vse, kar smo skupaj dosegli v preteklih letih, mi je v ponos in upam, da bo slovenska knjižna panoga tudi na podlagi tega v prihodnje prosperirala," je Renata Zamida zapisala v odzivu po četrtkovi razrešitvi. Foto: BoBo

Ministrstvo je nato zamenjalo člane sveta, ki so bili proti, in novi svet je bil za razrešitev. Član tega sveta je tudi Mitja Čander, direktor založbe Beletrina in najvidnejši nasprotnik Renate Zamida v javnosti. Med odločilnimi razlogi za njeno odstavitev poudarja drobljenje sredstev in neustrezne priprave na častno gostovanje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Največjo podporo je Renati Zamida izrazil kolektiv agencije in peticija z 200 podpisi. : BoBo
Največjo podporo je Renati Zamida izrazil kolektiv agencije in peticija z 200 podpisi. : BoBo

Slavko Pregl, ki je vodil svet agencije v sestavi, ki ni izglasoval razrešitve, pa ocenjuje delo Renate Zamida popolnoma drugače. Pravzaprav zelo dobro, večjih pripomb nima. Tudi on vidi odločilne razloge za razrešitev v boju za denar.

Renata Zamida je imela v javnosti več podpornikov kot nasprotnikov. Največjo podporo ji je izrazil kolektiv agencije in peticija z 200 podpisi, katere pobudnik je uredniški odbor revije Sodobnost. Imela je nekaj nasprotnikov, vendar jih je bilo bistveno manj.

Ali si je ob razrešitvi mogoče ustvariti objektiven pogled na njeno delo? Miha Kovač pravi, da pri takih dogodkih praviloma ni objektivnih pogledov. Zdi pa se mu škoda, da odhaja Renata Zamida, saj v slovenskem založništvu ni veliko tako sposobnih ljudi, ki bi lahko vodili Javno agencijo za knjigo. Razlogi za njeno razrešitev po njegovem niso dovolj tehtni. Tudi če bi se lahko agencija vodila bolje, očitki niso dovolj močni za razrešitev, ampak bi se morali reševati na ravni sveta in vodstva Javne agencije za knjigo.

Več pa v priloženem posnetku.

Zakaj je bila razrešena Renata Zamida?