Čeprav je zgodovina polna pričevanj o nadzoru, ki ga je izvajal Stasi v NDR-u nad svojimi državljani, knjiga Ausgelacht prinaša zanimiv vidik nadzora obveščevalne službe ZRN-ja nad prebivalci NDR-a. Foto: EPA
Čeprav je zgodovina polna pričevanj o nadzoru, ki ga je izvajal Stasi v NDR-u nad svojimi državljani, knjiga Ausgelacht prinaša zanimiv vidik nadzora obveščevalne službe ZRN-ja nad prebivalci NDR-a. Foto: EPA
Ausgelacht
Politične šale so imeli za barometer stanja v NDR-u, sta zapisala Hans-Hermann Hertle in Hans-Wilhelm Saure, urednika pred kratkim izdane knjige. Foto: christoph-links-verlag.de

Pravzaprav pa ni nobena šala, da je nemška zvezna obveščevalna služba (BND) v času dveh Nemčij zbirala šale iz sosednje Nemške demokratične republike (NDR), kar je počela v okviru strogo tajne misije skozi številna leta. Politične šale so imeli namreč za barometer stanja v tej državi, sta zapisala Hans-Hermann Hertle in Hans-Wilhelm Saure, urednika pred kratkim izdane in 140 strani dolge knjige, ki nosi naslov Ausgelacht (slov. Izsmejani).

Šele pred kratkim umaknjena oznaka tajnosti
Zahodnonemški tajni agenti so tako skrbeli za zbiranje šal o funkcionarjih NDR-a, o vrhu Socialistične stranke nemške enotnosti (SED), o stanju v politiki in gospodarstvu ... In šele četrt stoletja po ponovni združitvi so v letošnjem marcu s teh dokumentov umaknili oznako tajnosti, poroča DPA.

Kljub temu pa niso razkrili informacij, kdo so bili ti agenti, ki so prežali na šale iz NDR-a. To naj bi bila še vedno strogo varovana skrivnost, sta v svojem eseju zapisala urednika knjige Hertle in Saure. Tudi tam, kjer so prebežnikom iz NDR-a nudili prvo pomoč, so jih takoj povprašali o svežih šalah iz njihove zapuščene domovine.

Med letoma 1986 in 1990 nabrali več kot 400 šal
Kot navajajo pri založbi Ch. Links, kjer je izšla knjiga, je obveščevalni službi uspelo med letoma 1986 in 1990 zbrati več kot 400 političnih šal. V letu 1989 pa je zaznati veliko povečanje norčevanja, ki je postalo tudi bistveno ostrejše. Socializem hira, je že veljalo takrat. Ali v obliki šale: kakšna je razlika med NDR-om in gospodarskim obratom? V gospodarskem obratu so evakuacijske poti označene.

Vendar Hertle in Saure dopuščata tudi možnost resničnosti špekulacij, da so si morda v obveščevalni službi sami izmišljevali te šale z namenom destabilizacije NDR-a. Ko sta to vprašanje naslovila na centralo obveščevalne službe v Pullachu, sta prejela le zelo kratek odgovor: "Ne!" Urednika knjige se zavzemata, da bi se politične šale jemale resno kot viri vedenja o polpretekli zgodovini in se obravnavale kot del vzhodnonemške kulture vsakdana.

Zlasti v 50. in 60. letih preteklega stoletja je oblast v NDR-u neumestne šale jemala zelo resno in si prizadevala za izsleditev njihovih pripovedovalcev, še pišeta Hertle in Saure. Vendar takega stanja ni bilo mogoče dolgo ohranjati, saj so se sčasoma tudi tovariši iz Socialistične stranke nemške enotnosti vse bolj norčevali iz svojega vodstva.