Z novinarsko konferenco v Mariboru, na kateri so v založbi Litera opozorili na zniževanje sredstev komisije, želijo predvsem preprečiti njihovo nadaljnje zmanjševanje. Foto: EPA
Z novinarsko konferenco v Mariboru, na kateri so v založbi Litera opozorili na zniževanje sredstev komisije, želijo predvsem preprečiti njihovo nadaljnje zmanjševanje. Foto: EPA
Andrej Fištravec
Mariborski župan Andrej Fištravec se je na očitke Litere že odzval s pojasnilom, da odločitev strokovne komisije za literaturo še ni dokončna in da obstaja še možnost pritožb. Foto: BoBo
Knjige
Po besedah urednika Litere Orlanda Uršiča na založbi kljub krizi v založništvu, ki traja že tri leta, še vedno zagotavljajo najvišje standarde pri izdajanju knjig, promociji avtorjev in odnosu do avtorjev. Foto: EPA

Komisiji tudi očitajo, da "namerno ali nenamerno diskvalificira knjižni program zavoda Litera". Programsko komisijo mariborske občine po besedah urednika Litere Orlanda Uršiča sestavljajo predsedniki področnih komisij, ki naj bi na programsko komisijo prinesli že izdelan predlog razdelitve davkoplačevalskega denarja. Na založbi se jim zdi sporno, da o celotni finančni sliki mariborskega programskega založništva odloča en sam človek, Nino Flisar, ki je poleg tega glavni urednik založbe Pivec.
Kot so pri Literi zapisali v sporočilu za javnost, je komisija letos že drugič zapored sicer njihovemu programu dodelila visoko število točk (109,33) in podala mnenje, da gre pri slednjem za visoko kakovost in vseslovensko prepoznavnost, a jim je na drugi strani sredstva brez argumentiranja znižala. V založbi vidijo težavo v sestavi komisije.
V strahu pred nadaljnjim zmanjševanjem
Kot pišejo, jim je ta v sedanji sestavi v nasprotju s prejšnjimi, ko člani niso bili interesno vezani na založništvo, sredstva za sofinanciranje knjižnega programa s 54.000 znižala na 35.000 evrov. Vendar pa bo, kot poudarja Uršič, založba Litera letos samo za knjige, ki jih štejejo pod mariborske, plačala 41.398 evrov neposrednih programskih stroškov. Mariborski mestni svet je založbi Litera pred petimi leti s sklepom zagotovil stalno financiranje v znesku 52.000 evrov, še opozarja Uršič. S svojimi opozorili pa želijo na založbi predvsem preprečiti njihovo nadaljnje zmanjševanje.
Po njegovih besedah kljub krizi v založništvu, ki jo čutijo že tri leta, založba Litera še vedno zagotavlja najvišje standarde pri izdajanju knjig, promociji avtorjev in odnosu do avtorjev. Poleg tega nihče izmed prijaviteljev na razpis MOM-a ne izplačuje tako visokih honorarjev kot prav Litera.
Avtorski honorar Tonetu Partljiču za roman Pasja ulica denimo znaša 4.000 evrov, Avgustu Demšarju za kriminalni roman Miloš 5.000 evrov in Dragici Korade za zbirko kolumn Trojanski pes 3.500 evrov. Poleg tega še naprej ohranjajo kakovost pri lektoriranju, jezikovni in grafični podobi ter tisku.
Njihov knjižni program se, pravijo na založbi, enači s prijavitelji, ki se z njimi po razpisnih kriterijih ne morejo kosati. Sicer spoštujejo, da so se v Mariboru pojavili novi prijavitelji na področju literature, vendar pa dvomijo, da komisija lahko na ta račun utemelji tolikšno nižanje sredstev Literi.
Andrej Fištravec: Odločitev komisije ni dokončna
Na očitke založbe se je že odzval mariborski župan Andrej Fištravec, ki pojasnjuje, da odločitev strokovne komisije za literaturo še ni dokončna in da obstaja še možnost pritožb. Predloge komisije bo sam dobil v podpis šele, ko bodo obravnavane pritožbe. Pravi, da zaupa v strokovnost in presojo komisije, ki jo poleg Flisarja sestavljajo še Robert Titan Felix, Bojan Braco Zavrnik, Zora A. Jurič, Darka Tancer Kajnih in Zdenko Kodrič, finančni okvir pa je posledica razpoložljivih finančnih sredstev občine.