Amazonova knjigarna. : AP
Amazonova knjigarna. : AP

Njihova pobuda se nanaša na vladni odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki je začela veljati 24. oktobra.

Vladni odlok določa, da je začasno prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju države, med drugimi tudi knjigarnam.

Sorodna novica Mnoge knjižnice zaprte: "Ministrstvo nas neupravičeno ovira pri izvajanju osnovnega poslanstva"

Knjigarne – srce knjižne verige
Kot so pri Zbornici knjižnih založnikov in knjigotržcev zapisali v pobudi, so knjigarne srce knjižne verige. Predstavljajo najpomembnejšo prodajno pot, saj se prek njih proda okoli 50 odstotkov vseh knjig. V marcu in aprilu so imele v 50-dnevnem zaprtju veliko izgubo prihodkov, več kot 600 knjigark in knjigarjev je bilo na čakanju.

Tudi odprava oz. zamrznitev zakona o enotni ceni knjige postavlja knjigarne v neenakopravni tržni boj z velikimi nakupovalnimi centri in drogerijami. Drugi val prepovedi delovanja –, in to v času, ko vstopamo v ključno obdobje v letu za prodajo knjig –, bo še dodatno poslabšal poslovne rezultate in otežil dostopnost do knjige, so zapisali.

Zelo nizko tveganje za širjenje okužb
Knjigarne po njihovem mnenju predstavljajo zelo nizko tveganje za širjenje okužb, zagotovo pa ne višje od prodajaln, ki so trenutno med izjemami. "Iz teh razlogov dajemo pobudo za čimprejšnje ponovno odprtje knjigarn in uvrstitev knjigarn med dejavnosti, ki predstavljajo nujno infrastrukturo za nemoteno delovanje življenja prebivalk in prebivalcev Slovenije," so zapisali.

Opozorili so, da so tako v prvem valu ravnale tudi nekatere evropske države, ki so knjigarnam dovolile poslovanje, ter dodali, da se njihovi pobudi pridružuje tudi Javna agencija za knjigo RS.