Gibanje #MeToo se je v zadnjem času premaknilo tudi v Južno Korejo, kjer je bila razprava o spolnih zlorabah dolgo tabu. Foto: Matej Pušnik
Gibanje #MeToo se je v zadnjem času premaknilo tudi v Južno Korejo, kjer je bila razprava o spolnih zlorabah dolgo tabu. Foto: Matej Pušnik

Ko Un, eden najpomembnejših sodobnih južnokorejskih pesnikov, vse obtožbe zanika, na navedbe pa se je odzval prek svojega britanskega založnika. Prvič se je njegovo ime v zvezi s spolnimi nadlegovanji pojavilo, ko je južnokorejska pesnica Choi Young-mi objavila pesem Pošast, v kateri je neimenovanega starejšega pesnika z vzdevkom "En" obtožila spolne zlorabe.

Javnost je odlomke iz njenega dela hitro povezala s Ko Unom. Choi ni želela javno razkriti imena, temveč je za južnokorejsko televizijo le povedala, da jo je nadlegoval slaven starejši pesnik, ki tudi sicer nenehno nadleguje pesnice in pisateljice, poroča Reuters.

"Kar sem napisala v pesmi Pošast, drži."
Potem ko je Ko za Guardian zanikal obtožbe, je Choi na svojem računu na Facebooku objavila kratko sporočilo: "Kar sem napisala v pesmi Pošast, drži." Choi so v izjavah podprle tudi druge piske, med njimi pesnica Lee Hye-mi, ki je na svojem Facebooku zatrdila, da je bila priča "čudnemu obnašanju", ko je vodila TV-oddajo skupaj s pesnikom Kojem.

Ko Un je slovenskim bralcem znan kot avtor v slovenščino prevedene pesniške zbirke Pišem v zrak, ki je izšla leta 2016, ko je bil pesnik častni gost festivala Dnevi poezije in vina.

Predsednik Južne Koreje pozval k preiskovanju poročil spolnih zlorab
Gibanje #MeToo se je v zadnjem času premaknilo tudi v Južno Korejo, kjer je bila razprava o spolnih zlorabah dolgo tabu tema. V zadnjih mesecih se proti vodilnim moškim iz zabavne industrije pojavljajo vedno nove obtožbe spolnega nadlegovanja. Številka vplivnih moških, ki naj bi nadlegovali kolegice, je tako narasla, da je predsednik Južne Koreje Moon Jae-in ostro pozval organe kazenskega pregona, naj preiskujejo poročila o spolnih zlorabah.

Potekajo pogovori o umiku Kojevih del iz šolskih učbenikov
Okoliščine so pripeljale seulske oblasti do zaprtja razstave Ko Una. Predstavnik z južnokorejskega ministrstva za izobraževanje je za Reuters povedal, da potekajo tudi pogovori o umiku Kojevih del iz šolskih učbenikov. "Takoj ko so v javnost prišle obtožbe o zlorabah, smo prosili založnike za informacije o nadaljevanju postopka, s katerim bi lahko preuredili učbenike, v katerih so objavljene pesmi Ko Una."