Je pero res lahko močnejše od orožja? Foto: EPA
Je pero res lahko močnejše od orožja? Foto: EPA
Marinca v Kabulu
Za to, da zapišeš svoje vtise, ni treba čakati na izstop iz vojske. Foto: Reuters

V teh delih pa je določena neposrednost in surovost, ki to knjigo naredi zelo privlačno.

Andrew Carroll, urednik

Delo, ki bo septembra izšlo pri založbi Random House, bo bralcem ponudilo več kot sto izbranih pesmi, kratkih zgodb, esejev in pisem, ki so nastala na tematiko vojne v Afganistanu in Iraku. Urednik dela Andrew Carroll je že zagotovil, da so mu pri založniški hiši obljubili popolno svobodo in da ne bodo cenzurirali.

Kaj bomo zapustili zanamcem?
Andrew Carroll tako zagotavlja, da bodo bralci lahko prepoznali celo paleto različnih stališč, saj je eden njegovih ciljev pri urejanju dela prikazati vse glasove, ki se v ZDA in po svetu slišijo o vojnah v Iraku in Afganistanu. Nekateri avtorji, katerih prispevki bodo objavljeni, so se udeležili delavnic pisanja, ki so jih med drugim vodili tudi pisatelji Tom Clancy, Tobias Wolff in Mark Bowden, urednik pa poudarja, da je visoka raven pisanja presenetila vse, ki sodelujejo pri projektu, zato so delo tudi poimenovali Above and Beyond (Nad in preko). "Pisatelji, kot sta Kurt Vonnegut in Tim O'Brien, so svoje knjige napisali leta potem, ko so se vrnili iz vojske. V teh delih pa je določena neposrednost in surovost, ki to knjigo naredi zelo privlačno," dodaja Carroll.

Carroll sodeluje tudi pri projektih War Letters (Vojna pisma) in Letters of a Nation (Pisma države), ustanovil pa je tudi projekt Legacy Project (Projekt zapuščine), v okviru katerega prostovoljci za zanamce zbirajo pisma in elektronska sporočila tistih, ki vojaščino služijo na vojnih območjih.

V teh delih pa je določena neposrednost in surovost, ki to knjigo naredi zelo privlačno.

Andrew Carroll, urednik