"Skozi pesniško optiko Jane Putrle Srdić se omaja podoba naravnega sveta kot nečesa danega, iz česar človek črpa ideje in kar posnema za svoje lastne tehnološke in kulturne dosežke. Narava v teh pesmih ni nekaj, kar bi se podrejalo smislu človekovega razvoja. Ta svet ima svoje lastno neantropomorfno življenje, in te pesmi nakazujejo, da bi tudi na stvaritve kulture in civilizacije lahko gledali zgolj kot na del tega širšega in neznanega naravnega sveta," je v obrazložitvi zapisal Igor Divjak. Foto:
false
Jan Krmelj se odmika "od ustaljenih podob in vsakdanjega jezika, kar neogibno potegne za seboj tudi način pisanja: raziskujoč, spoznavajoč in prožno razgiban; takšen, ki tako govorcu kot poslušalcu omogoči, da zavest skozi črko in glas prelomi z ustaljeno vsakdanjostjo, se prepusti jezikovni igri in se preobraža v govorico", je v obrazložitvi zapisala Jelka Kernev Štrajn. Foto: Litera
false
"Milan Jesih je v tej zbirki v verjetno najbolj vrhunski formi. Ni prelomen, je samo še bolj on," je zapisano v obrazložitvi Majde Kne. Foto: Beletrina

Jenkova nagrada je ena najuglednejših slovenskih literarnih nagrad, stanovska nagrada, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Letos so nominirani Milan Jesih za zbirko Lahkoda, Milan Kleč za Lep pozdrav, pesniška zbirka Noč je abstraktnejša kot n Miklavža Komelja, Relikvije dihanja Jana Krmelja in To noč bodo hrošči prilezli iz zemlje Jane Putrle Srdić.
Gre za avtorje in avtorico, ki v svojih generacijah veljajo za pesniške samohodce, je na razglasitvi povedal predsednik žirije Igor Divjak.
"Iskali smo avtorje, ki z deli prinašajo novosti. Želeli smo, da so ta dela odprta v širši kulturni prostor in želijo v njem doseči neko spremembo, hkrati pa so dovolj komunikativna in znajo nagovoriti povprečnega bralca. Pomembna se nam je zdela tudi jezikovna inovativnost, predvsem pri starejših avtorjih pa to, da so dosegli napredek v razvoju. Na koncu smo izbrali pesnike in pesnico štirih generacij, vsak od njih pa ne podlega splošni paradigmi svoje generacije," je povedal Divjak.
Najstarejši letošnji finalist je Milan Jesih (1950), ki je nominiran za zbirko Lahkoda (Beletrina). Žirija je zapisala, da je Jesih v tej zbirki verjetno v vrhunski formi. "Knjiga je res sestavljena iz pesmi, vendar ima obenem pretočno trdno, esejistično, malodane romaneskno zgradbo."
Kleč je žirijo prepričal z zbirko Lep pozdrav (Cankarjeva založba), katerega rdeča nit sta staranje in smrt, predvsem slednja. Klečeva poezija prepriča "prav z izrazitim nasprotjem med obliko in vsebino, iz katerega pa se hkrati vseskozi kar sama kar se da učinkovito norčuje".
Noč je abstraktnejša kot n (Edicija Hyperion) je naslov za nagrado nominirane Komeljeve pesniške zbirke. V utemeljitvi piše, da se delo pred bralca postavi kot samoizpolnjujoča se prerokba: "Ko jo beremo, verjamemo, da jo bodo nekoč v bodočnosti brali kot odmev tistega, kar je napovedovala."
Med nominiranci je tudi 19-letni Krmelj z zbirko Relikvije dihanja (Litera). Avtor v svojem prvencu bralca učinkovito uvede v svoj dokaj abstrakten, a nikoli konceptualen pesniški svet. In prav v tem je žirija prepoznala njegovo inovatorsko moč.
Pesnica Putrle Srdićeva pa v nominirani zbirki To noč bodo hrošči prilezli iz zemlje (Center za slovensko književnost) spaja doživljajski jezik z objektivno-faktografskim in esejistično-znanstvenim jezikom. Osrednje mesto v njenih pesmih zavzema narava, ki je opisovana potujeno in distancirano.
Žirijo so poleg Divjaka sestavljali še Goran Dekleva, Majda Kne, Jelka Kernev Štrajn ter lanska nagrajenka Anja Golob.

Slovenci nismo narod pesnikov, smo pa narod dobrih pesnic in pesnikov
Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Ivo Svetina je spomnil, da so nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1986, poimenovali po Simonu Jenku, ker je on drugi najpomembnejši slovenski pesnik po Francetu Prešernu. V Sloveniji na leto izide okoli 100 pesniških zbirk, a jih je po mnenju Svetine v pretres vredno vzeti le od 30 do 40, kar postavlja na laž rek, da smo Slovenci narod pesnikov, a kljub vsemu Svetina verjame, da smo narod dobrih pesnic in pesnikov.
Dobitnika Jenkove nagrade bodo razglasili v nedeljo ob 14. uri na Podreči. Tam se bodo zbrali vsi nominiranci, ki bodo pred Jenkovim spomenikom prebirali svoje pesmi. Prireditev DSP organizira skupaj s KD Šmonca Mavče, ki že nekaj let nagrajencu podari Jenkov kipec. Jenkova nagrada bo tudi letos simbolična, saj na društvu še iščejo sponzorja zanjo, bodo pa za nagrajenca organizirali literarna branja in poskrbeli za njegovo promocijo.
Konec oktobra zaznamujemo 180 let Jenkovega rojstva, kar bo zaznamovalo tudi letošnje Jenkove dneve.