Knjige podarjajo organizacijam, dejavnim na socialnem, kulturnem, izobraževalnem ali verskem področju. Tokrat bo podarjenih nad 2000 izvodov žanrsko raznolikih knjižnih naslovov za vse starostne skupine. Donatorji s tem želijo tudi krepiti kulturo branja in s kakovostnimi knjigami širiti obzorja.

Sklepni dogodek 20. dobrodelne akcije Podarimo knjige je potekal v Mestnem muzeju Ljubljana. Prireditev je pospremil glasbenik Janez Dovč. Foto: © 2021 Mohorjeva – Hermagoras
Sklepni dogodek 20. dobrodelne akcije Podarimo knjige je potekal v Mestnem muzeju Ljubljana. Prireditev je pospremil glasbenik Janez Dovč. Foto: © 2021 Mohorjeva – Hermagoras

Avstrijska veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip sta ob navzočnosti ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Helene Jaklitsch desetim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji ter Društvu slovensko-srbskega prijateljstva Zdravica v Nišu podarila pester izbor knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev, so sporočili z Mohorjeve družbe.

Ministrica je v nagovoru poudarila, da jo lepa in hvalevredna gesta Mohorjeve družbe, ki je skozi 20-letno tradicijo že marsikomu omogočila, da je v roke vzel kakovostno knjigo, navdaja z velikim veseljem. Trditvi, da so z internetno dobo pisani besedi šteti dnevi, pa po njenih besedah ni mogoče pritrditi.

"Knjiga in literatura spadata med vogelne kamne zgradbe, imenovane človeška kultura. Zgradba, ki ji izmaknejo vogelni kamen, pa se počasi sesede in spremeni v ruševino. Dejanja Mohorjeve družbe tako prispevajo k poglabljanju in utrjevanju prepričanja, da je kultura ena od tistih glavnih dobrin, brez katerih ni resničnega človeka vrednega življenja in tudi ne dolgoročnega preživetja človeštva. Zlasti pa je kultura, slovenska beseda, pomembna za nas Slovence, ki smo se kot maloštevilen narod, ki se ni mogel utemeljiti v vojaških, osvajalskih in podobnih dosežkih, ozavestili in izoblikovali ravno skozi kulturo," so besede ministrice povzeli v sporočilu za javnost.

Deseterica prejemnikov knjižnih svežnjev
Poleg omenjenega društva Zdravica so knjižni sveženj v obliki bona tokrat prejeli še Center Korak Kranj, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji (Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien), Don Boskov center Celje, Islamska skupnost v Sloveniji, Judovska skupnost Slovenije, Slovenska karitas, Ustanova Anin sklad, Zaporniški vikariat, Zavod župnije Trnovo–Karitas, Dom Janeza Krstnika in Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS).

"Branje je velik čudež."
Avstrijska veleposlanica je v svojem nagovoru spomnila na besede priznane avstrijske pisateljice Marie von Ebner-Eschenbach: "Branje je velik čudež." Ob tem je veleposlanica izrazila upanje, da bo čim več ljudi, mladih in starejših, s to donacijo knjig lahko uživalo v čudežu branja in poglabljanja v nove ideje in misli.

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip. Foto: Mohorjeva Celovec
Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip. Foto: Mohorjeva Celovec

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu je dodal, da ga veseli, "da lahko akcijo letos zaradi okoliščin sploh izvedemo in s tem nadaljujemo s pomembnim darom za ustanove, ki so vezane na podpore in h katerim štejejo tudi razne ustanove z manjšinskim statusom. Z darom jih gmotno in moralno podpremo."

Akcija poteka ob sodelovanju Urada zveznega kanclerja Republike Avstrije, Mohorjeve družbe v Celovcu in letos tudi Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani.