Na dražbi se lahko potegujete za nastop v Kingovi knjigi Cell. Foto: EPA
Na dražbi se lahko potegujete za nastop v Kingovi knjigi Cell. Foto: EPA
Po Grishamovi uspešnici Pobegla porota so posneli film, v katerem je nastopil tudi Dustin Hoffman. Foto: EPA

Nesmrtnost prodaja 16 avtorjev, med katerimi sta John Grisham in Stephen King. Slavni pisatelji sodelujejo v projektu First Amendment, ki se zavzema za svobodo informiranja in izražanja. Pobudniki akcije bodo organizirali dražbo, ki bo na eBayju potekala od 1. do 25. septembra. Po najvišjih ponudnikih, katerih denar bo namenjen projektu, pa bodo pisatelji poimenovali protagoniste svojih najnovejših del. Organizatorji upajo, da bodo z akcijo, za katero že zdaj vlada veliko zanimanja, zbrali okrog 50.000 dolarjev.

Ženske bo King ubil
Stephen King bo ime najvišjega ponudnika uporabil v romanu Cell (Celica), ki naj bi izšel leta 2006 ali 2007. Pri tem je sodelujoče na dražbi posvaril, da bo Cell delo, polno akcije in nasilja, v njem pa bodo nastopali tudi zombiji. Njihovo "rojstvo" bodo zakrivili signali iz mobilnih telefonov, ki bodo tako poškodovali možgane ljudi, da se bodo ti spremenili v zombije. "Knjiga bo kot poceni viski - izjemno gnusna in izjemno zadovoljujoča," je na spletni strani akcije zapisal King. Če bo kupec želel, da njegov lik umre, mora to biti ženska.

Za dobro ime v Grishamovo zgodbo
Tisti, ki se bojijo za svoje dobro ime, bodo verjetno raje sodelovali pri dražbi za nastop v knjigi Johna Grishama. Slavni pisatelj, avtor uspešnic, kot so Firma, Klient, Pelikanovo poročilo in Mojster za dež, je sodelujočim že ponudil, da bo junak z njihovim imenom prikazan v dobri luči.

Sodelovanje s tveganjem
Vsi sodelujoči pa se še niso odločili, kakšno vlogo bodo namenili novim junakom svojih del. Amy Tan in Nora Roberts tako sodelujočim ne ponujata nobenega namiga, kako se bodo v najnovejših delih odrezali njihovi junaki. Vsaj namig pa je ponudil Dave Eggers, ki bo nove junake umestil v ilustrirano zgodbo The Journey of the Fishes Overland.

Projekt pa ni prvi te vrste. Karen Kingsbury, avtorica verskih del, je z dražbami v preteklih letih za dobrodelne namene že zbrala približno 100.000 dolarjev, povprečno pa po 2.500 dolarjev na prodano ime.