Slovenska mladinska književnost je po prepričanju Igorja Sakside vitalna, raznovrstna in prepričljiva ter primerljiva s tujimi književnimi novitetami. Foto: BoBo
Slovenska mladinska književnost je po prepričanju Igorja Sakside vitalna, raznovrstna in prepričljiva ter primerljiva s tujimi književnimi novitetami. Foto: BoBo
Peter Svetina: Molitvice s stopnic
Lani je že tretjo večernico prejel Peter Svetina za pesniško zbirko Molitvice s stopnic. Foto: Mladinska knjiga

"Temeljni vtis letošnjega nabora knjig je, da gre za zelo kakovostno letino, saj se je v širšo skupino potencialnih finalistov na podlagi podrobnih recenzij članic in člana žirije uvrstilo kar enajst del, med seboj sicer zelo različnih po žanrskih določilih ter temeljni poetiki: med njimi so kakovostna otroška poezija, klasična avtorska pravljica, nonsens in fantazijska pripoved," je letošnji nabor knjig ocenil predsednik žirije Saksida in dodal, da je glasovanje o vseh enajstih besedilih potekalo po tehtni in poglobljeni razpravi.

27. septembra v Murski Soboti
Nagrado za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo preteklega leta bo 27. septembra v Murski Soboti časopis Večer podelil že dvaindvajsetič.

Kot poroča današnji Večer, so v igri za nagrado otroški roman Jane Bauer Groznovilca in divja zima (KUD Sodobnost International), Košutova zbirka ugank Ponikalnice (založba Miš), pustolovska knjiga Maše Ogrizek Gospa s klobukom (Mladinska knjiga), pesniška zbirka Anje Štefan Drobtine iz mišje doline (Mladinska knjiga) ter mladinski roman Suzane Tratnik Tombola ali življenje! (Mladinska knjiga).

Približno 280 je bilo vseh del
Letošnje finaliste je izbrala žirija v sestavi Saksida, Maja Logar, Petra Vidali, Dragica Haramija in Kaja Bucik Vavpetič. Na razpis, ki je bil odprt do 5. maja, je prispelo 31 del, žirija pa je pregledala tudi dela s seznama izvirnih leposlovnih knjig z letnico 2017 (približno 280 je bilo vseh), ki jih je pripravila članica žirije Maja Logar, sicer vodja službe za mlade bralce v Mariborski knjižnici.

Slovenska mladinska književnost je po Saksidovem prepričanju vitalna, raznovrstna in prepričljiva ter primerljiva s tujimi književnimi novitetami, še navaja Večer.

Nagrajenec bo razglašen teden pred podelitvijo
Žirija bo izmed petih nominiranih del izbrala nagrajenca. Ta bo večernico, vredno 3000 evrov, prejel 27. septembra na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti. V posebni prilogi časnika Večernica bo nagrajenec razglašen teden pred podelitvijo.

Lani je že tretjo večernico prejel Peter Svetina za pesniško zbirko Molitvice s stopnic.