Dobitnika kresnika vsako leto doleti čast prižiga kresa na Rožniku. Foto: MMC RTV SLO
Dobitnika kresnika vsako leto doleti čast prižiga kresa na Rožniku. Foto: MMC RTV SLO
Kresnik, Kardos
Lani je ogenj s kresnicami prižgal pisatelj Štefan Kardoš. Foto: MMC RTV SLO
Kresnik,
Kot je že v navadi, bodo tudi to kresno noč zbrani na Rožniku spoznali letošnje finaliste, bele kresnice, se zabavali ob glasbi, golažu, poticu, vinu in kresu. Foto: MMC RTV SLO

V ožjem izboru za nagrado, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši roman preteklega leta, so Spremeni me Andreja Blatnika, Drevo brez imena Draga Jančarja, Iqball hotel Borisa Kolarja, Na terasi babilonskega stolpa Sebastjana Preglja in Čefurji raus Gorana Vojnovića.

Kot vsako leto bodo zmagovalca razglasili na kresni večer, 23. junija, na posebni prireditvi na ljubljanskem Rožniku.

V romane so se zakopali ...
Pet finalistov je izbrala žirija, ki jo sestavljajo Vanesa Matajc, Matej Bogataj, Vesna Jurca Tadel, Peter Kolšek in Urban Vovk. "Letošnji romani, sploh tisti, ki so nas očarali, potrjujejo, da smo do nosu v postmoderni paradigmi. Kar se tiče kakovosti, gre pri izbranih romanih za prepričljive podobe fikcijske resničnosti, ki se kažejo skozi različne teme," je ob razglasitvi petih nagrajencev povedala predsednica žirije Matajčeva.

Ob razglasitvi nominirancev, med katere se je Andrej Blatnik uvrstil z romanom Spremeni me (Litera), je pisatelj povedal, da je na Zemlji treba dovoliti obstanek čim več različnostim, o čemer govori tudi njegov roman. V Delu so roman opisali kot učbenik za prihajajoče generacije antiglobalistov, če te še berejo s papirja.

Med nominiranci je tudi že dvakratni kresnikov nagrajenec Drago Jančar. Pisatelj, dramatik, esejist, urednik in publicist je tokrat prepričal z delom Drevo brez imena, ki je izšel pri založbi Modrijan. "Vesel sem, da je knjiga, ki v osmih mesecih ni našla nobene recenzije v slovenskem tisku, prišla v ta izbor," pravi pisatelj.

Boris Kolar, ki je žirijo nagovoril z romanom Iqball hotel (Obzorja), je ob razglasitvi izrazil počaščenost, da se je znašel v takšnem avtorskem krogu. V Mladini so o Kolarjevem romanu zapisali, da "izzveni kot apologija brezmejnega brezdelja, neskončnega, ničemur zavezanega veseljačenja in nenevrotičnosti."

Roman Na terasi babilonskega stolpa (Študentska založba) je prinesel že drugo nominacijo za kresnika Sebastijanu Preglju. "Dober občutek je, če vidiš, da je na roman, ki si ga napisal, dober odziv," pravi pisatelj, ki je sicer po poklicu zgodovinar.

Letošnji dobitnik nagrade Prešernovega sklada Goran Vojnović se je med peterico znašel s svojim prvencem Čefurju raus! (Študentska založba). Po zgodbi, ki opisuje življenje na ljubljanskih Fužinah, je Dejmo stisnt teater pripravil tudi istoimensko komedijo.

V družbi z dozdajšnjimi nagrajenci
Novi dobitnik nagrade pa se bo pridružil dozdajšnjim nagrajencem Lojzetu Kovačiču (dvakrat), Feriju Lainščku (dvakrat), Milošu Mikelnu, Andreju Hiengu, Tonetu Perčiču, Berti Bojetu, Vladu Žabotu, Zoranu Hočevarju, Dragu Jančarju (dvakrat), Andreju Skubicu, Katarini Marinčič, Rudiju Šeligu, Alojzu Rebuli, Milanu Deklevi in lanskemu dobitniku kresnika Štefanu Kardoša.

M. K.