Naj bi Aljažev stolp postal glavni eksponat planinskega muzeja? Foto: MMC RTV SLO
Naj bi Aljažev stolp postal glavni eksponat planinskega muzeja? Foto: MMC RTV SLO
Aljažev stolp
Jakob Aljaž je v oporoki stolp zapustil Planinski zvezi Slovenije, ta pa o njem ne more svobodno odločati; ovira jo odlok o razglasitvi stolpa za kulturni spomenik državnega pomena. Foto: Triglavski narodni park/Valentin Štular

Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenija, tako pravzaprav ni natančno podal svojega mnenja v zvezi z namigi, da želi Planinska zveza Slovenije s premestitvijo Aljaževega stolpa v Slovenski planinski muzej, ki ga bodo odprli čez natančno leto dni, spodbuditi obisk tega muzeja. Obenem pa je poudaril, da bo o končni usodi stolpa odločalo ministrstvo za kulturo. Vendar pa bi bilo prav zato po Ekarjevem mnenju potrebno urediti razmerja med Planinsko zvezo Slovenije, lastnikom Aljaževega stolpa, in državo. Z Ekarjevimi besedami: "Po oporoki Jakoba Aljaža je namreč lastnik stolpa Planinska zveza Slovenije, zato je nekoliko nenavadno, da slednja kot lastnica nima pravica odločati o tem, kaj s spomenikom narediti."

Za ureditev odnosa med Planinsko zvezo Slovenije in državo
Lastnike Aljaževega stolpa pri ravnanju z njim omejuje dejstvo, da je bil leta 1895 postavljeni stolp leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. V odloku piše: "Aljažev stolp je simbol, ki označuje najvišjo točko slovenskega ozemlja, vrh 2.864 metrov visokega Triglava. Valjasta kovinska stavba z zastavico na vrhu je bila postavljena kot mejnik, ki je označil slovensko lastnino vrha slovenske gore. Celota je izjemen krajinski motiv, nenadomestljiv simbol Slovenije." In kot pravi Ekar, s spomenikom ni mogoče delati po svoje, ni ga mogoče malo poklepati in mu tako podaljšati življenjsko dobo. S to izjavo se je Ekar navezal na predloge, da bi Aljažev stolp, če je res dotrajan, kot pravi sam, nekoliko popravili in tako odstranili povod za njegovo prestavitev v muzej.

Shod na najvišjem slovenskem vrhu
Drugačno mnenje o stanju Aljaževega stolpa zastopajo predstavniki iniciative Prijatelji Triglava in njihov predstavnik Igor Zlodej, ki poudarja, da je stolp v zelo dobrem stanju. Podporniki iniciative so za soboto, 8. avgusta, napovedali shod na vrhu Triglava, s katerim bodo izrazili nestrinjanje z morebitnim premikom stolpa. Shod naj bi potekal med 11. in 12. uro.