Plečnik je zaznamoval arhitekturno krajino Slovenije in deloma tudi Evrope, v Piranu rojeni Tartini pa je zapustil okoli 130 violinskih koncertov.

Tartinijev spomenik v Piranu in fotografija Jožeta Plečnika v zrelih letih. Foto: MMC RTV SLO
Tartinijev spomenik v Piranu in fotografija Jožeta Plečnika v zrelih letih. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Izbor Plečnikovih del vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine

Plečnik: avtor "simbolne narodne prestolnice"
Plečnik je zaradi svojega edinstvenega in celostnega pristopa k oblikovanju stavb in prostorov postal tudi pomemben vzor in navdih za sodobno arhitekturno produkcijo po vsem svetu. V kratkem obdobju med obema svetovnima vojnama in po njej do svoje smrti leta 1957 je preoblikoval Ljubljano iz obrobnega mesta v simbolno narodno prestolnico, upoštevajoč potrebe njenih prebivalcev, je vlada povzela v sporočilu za javnost po seji 23. decembra, na kateri so razglasili Plečnikovo leto.

Plečnikovo delo zunaj Ljubljane je bilo posvečeno zlasti cerkveni arhitekturi, vključno s kapelicam in znamenji, deloma tudi drugim arhitekturnim nalogam v mestih, denimo v Kranju, Celju, Kočevju, Kamniku in predvsem na podeželju. Plečnikovi učenci so nadaljevali arhitektovo delo in prispevali k temu, da njegov značilni arhitekturni izraz ni v celoti utonil v pozabo zaradi povojne socrealistične in funkcionalistične preobrazbe prostora, so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Visoko priznanje Unesca
Spomnili so še na nedavni vpis izbranih Plečnikovih del v Ljubljani na Unescov seznam svetovne dediščine. To je, kot so poudarili, visoko mednarodno priznanje za varovanje in vrednotenje arhitekturne dediščine, ki je pomembna za vse človeštvo, obenem pa zaveza za njeno še skrbnejše varovanje in vključevanje v sodobno življenje.

Sorodna novica Vlada leto 2022 razglasila za leto piranskega violinista Tartinija

Sodelujoči partnerji pri nominaciji in hkrati predlagatelji Plečnikovega leta so Mestna občina Ljubljana, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Muzej in galerije mesta Ljubljana ter Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Vsi pripravljajo bogat program. Razglasitev Plečnikovega leta bo obenem lahko še dodatno spodbudila k oblikovanju novih programov in dejavnosti v zvezi s Plečnikovo dediščino in pozitivno prispevala k širjenju zavesti o izjemnih humanističnih in duhovnih vrednotah arhitektove dediščine, je še pisalo v sporočilu za javnost.

Oče Vražjega trilčka odraščal v Piranu
Spodbudi zasnov programov, od področja glasbene ustvarjalnosti do raziskovanja in glasbenega izobraževanja, pa je namenjena razglasitev Tartinijevega leta. Ob spominjanju na pomembnega skladatelja je ministrstvo za kulturo javne zavode in javni sklad, ki delujejo na področju kulture, pozvalo, naj v okviru svojih razpoložljivih možnosti pri načrtovanju programov in projektov za letos pripravijo vsebine, ki se bodo navezovale na to pomembno obletnico. "Hkrati je to tudi odlična priložnost za okrepljeno sodelovanje pomembnih resorjev, kot sta, denimo, šolstvo in turizem," so zapisali na ministrstvu. Vlada je letošnje leto za Tartinijevo razglasila 2. decembra.