Namesto štirih velikih produkcij in nekaterih otroških projektov bodo v abonmaju ena predstava v celoti v produkciji SSG na velikem odru, dalje ena predstava v koprodukciji z gledališčem iz Kopra ob podpori slovenskega ministrstva za kulturo prav tako na velikem odru, dve produkciji na malem odru in dve gostujoči predstavi na velikem odru. Foto: MMC RTV SLO
Namesto štirih velikih produkcij in nekaterih otroških projektov bodo v abonmaju ena predstava v celoti v produkciji SSG na velikem odru, dalje ena predstava v koprodukciji z gledališčem iz Kopra ob podpori slovenskega ministrstva za kulturo prav tako na velikem odru, dve produkciji na malem odru in dve gostujoči predstavi na velikem odru. Foto: MMC RTV SLO
SSG Trst, Tomaž Ban
Ravnatelj SSG-ja Tomaž Ban napoveduje bogatejši program, ki bo prinesel več dogodkov, več predstav ter večjo možnost izbire za abonente. Foto: MMC RTV SLO
SSG Trst
Za prvo premiero sezone so izbrali Čehovo Uh, ljubezen v režiji Paola Magellija. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Žekš
Napoved začetka nove sezone so pozdravili tudi v Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je lani za reševanje problema SSG-ja iz razpoložljivih sredstev namenil 257.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
SSG Trst predstavilo novo sezono

Ko je junija lani umetniški vodja tržaškega gledališča Primož Bebler končal program za sezono 2009/2010 in ga naslovil Kaj bo padlo z neba?, si ni mislil, da bo prihodnja sezona še kako odvisna od tega in da bo obstoj gledališča dobesedno pod vprašajem. A po treh mesecih napetega pričakovanja, ali bo Slovensko stalno gledališče Trst vendarle zagnalo kolesje, je Bebler prepričan, da so zdaj na vrsti boljše reči. Kar zadeva lokalno, mora biti optimističen, pravi in sklepati v duhu trojstva ljubezen, vera, upanje, brez katerega se ne da graditi gledališča. Ravno tem trem pojmom so posvečene tudi predstave v abonmajski ponudbi.

Začetek v znamenju ljubezni
Uradno odprtje nove abonmajske sezone, ki se bo raztezala le čez polovico leta 2010, je napovedano za 21. januar, ko bodo premierno uprizorili delo Antona Pavloviča Čehova Uh, ljubezen v režiji Paola Magellija. Prvi premieri bo sledila koprodukcija z Gledališčem Koper Fausta Paravidina Bolezen familje M v režiji Mihe Goloba, delo Ivana Aleksandroviča Gončarova Luigi de Oblomov v režiji Egona Savina, svetovna uspešnica Petra Quilterja Dueti ter dve gostujoči predstavi.

Na gostovanje v Trst bo prišel ansambel ljubljanske Drame z Molierovim Tartuffom v režiji Dušana Jovanoviča, Mestno gledališče ljubljansko pa z delom Petra Stona, Jula Styna in Boba Merrilla Sugar - Nekateri so za vroče v režiji Stanislava Moše.

S tremi dodatnimi programi
Abonentom bodo na voljo še trije dodatni programi. Dramski program bo ponujal gostovanje Prešernovega gledališča iz Kranja z delom Vinka Möderndorferja Lep dan za umret v režiji avtorja ter koprodukcijo Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana in SNG Nova Gorica, ki bosta ponudila delo Nede Rusjan Bric Eda - zgodba bratov Rusjan.

Monodramski program napoveduje delo Roba Beckerja Jamski človek v soprodukciji Gustav gledališča in islandskega Theatra Mogul, dalje Hagado Gregorja Čušina v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in delo Čefurji raus! Gorana Vojnoviča v produkciji Dejmo stisnt teatra, Glej in Zavoda No History Ljubljana. Glasbeni program bo obsegal Poklon Jožetu Privšku v izvedbi Big Band RTV Slovenija in koncert zbora Carmina Slovenica Na juriš in the mood!.

Program za najmlajše obiskovalce
V okviru abonmajev Zlata ribica, Morski pes in Barakuda, ki jih pripravljajo v sodelovanju s šolami s slovenskim učnim jezikom v Italiji, ponuja gledališče tudi program za otroke in mladino.

Finančne in tehnične podrobnosti 15. januarja
Na dan odprtja sezone je napovedana tudi skupščina članov SSG-ja, ki bo imela na dnevnem redu odobritev predračuna. Izredni pooblaščenec gledališča Andrej Berdon je ob predstavitvi nove abonmajske sezone povedal, da je njen začetek in ponovno življenje ustanove 'padel z neba'. V blagajno, katere izpraznjenost je septembra gledališčnikom preprečila začetek nove sezone, je prišlo nekaj finančnih sredstev, s katerimi so začeli delati. A podrobnosti in tehnične podatke bodo po Berdonovih navedbah predstavili 15. januarja, ko bodo več besed namenili tudi prvi premieri.

'Rešitev gledališča sad skupnih prizadevanj'
Začetek nove sezone v SSG-ju je pozdravil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je dejavno sodeloval pri iskanju rešitve težav gledališča. "Reševanje SSG je bilo uspešno zaradi skupnih prizadevanj članov gledališča, vodstva slovenske manjšine v Italiji, predstavnikov italijanskih mestnih, pokrajinskih, deželnih in državnih oblasti, predstavnikov Republike Slovenije ter nenazadnje zaradi dela obeh izrednih pooblaščencev, ki se jima moramo vsi skupaj toplo zahvaliti," pa je ob tem povedal minister Boštjan Žekš.

Gledališče, ki ga je treba ovrednotiti
Predsednica pokrajine Trst Maria Teresa Bassa Poropat se je ob tej priložnosti zahvalila Berdonu in Paolu Marchesiju (oba je 16. novembra lani za izredna pooblaščenca imenoval tržaški prefekti Giovanni Balsam), da sta omogočila začetek sezone kljub časovni stiski. Po Poropatovinih besedah je SSG del tržaške kulture in tržaške skupnosti, ima globoke korenine in ga je zato treba ovrednotiti. Predsednica tržaške pokrajine je izrekla priznanje raznoliki izbiri abonmajske sezone ter se zavzela za uravnovešeno ponudbo lastnih produkcij in gostovanj ter za sodelovanje med gledališči.

SSG Trst predstavilo novo sezono