Foto: Cukrarna
Foto: Cukrarna

"Čas pandemije je pretresel svet in ga dodobra spremenil. Ob tem so antagonizmi in problemi, s katerimi se soočamo, ostali. Še več, njihova razdiralna moč se potencira. Neoliberalni konstrukti, populizmi, ideologije, za katere smo mislili, da so izginile, se razraščajo. Podnebne spremembe uravnavajo naš vsakdan. Laži in neresnice so zavzele digitalne medije. Skratka, konglomerat "neuravnovešenih" dogodkov in ljudi spreminja svet, ki smo ga bili vajeni. Ne da bi se zavedali, drvimo v masovno hipnozo stanja otopelosti – ne da bi vedeli, kdo jo sproža, vodi, lahko bi celo rekli orkestrira, zavestno ali nezavedno," so ob letošnji brezplačni izvedbi festivala zapisali organizatorji.

Skozi dogodke bodo skušali sprožiti kar nekaj razmislekov o temah, ki bremenijo naš vsakdan, in detektirati vzročne povezave, ki so privedle v aktualno stanje. Uvod v festival so zaznamovali predavanje Drugo antropoceno opozorilo: Osebnost narave Marjetice Potrč, ki mu je sledil pogovor z umetniško vodjo Cukrarne Alenko Gregorič, pogovor Miloša Kosca z arhitekti biroja Scapelab, ki so zasnovali prenovo Cukrarne, ter pogovor Luke T. Zagoričnika z glasbenikoma Stephenom O'Malleyjem in Kali Malone.

V glasbenem večernem delu sledijo nastopi Mateja Končana - kleemarja, ki je lansko poletje izdal album No Love in Modern World, DJ-set Drone Emojija, z vaporwavom navdihnjenega glasbenega projekta anonimnega producenta iz Ljubljane, ter koncert treh veteranov slovenske glasbene scene, didžejev Borke in Bakta ter bobnarja Marjana Stanića, združenih v Jimmy Barka Experience.

V četrtek in petek bo popoldne potekal sejem knjige umetnika Caffeine Hours 2021, na katerem se bodo srečali lokalni oblikovalci, ilustratorji, fotografi, umetniki, ustvarjalci ter neodvisni in mikrozaložniki, potekalo pa bo tudi več prezentacij. Pod večer se bo s še dvema izstopajočima glasbenima gostoma letošnje izdaje, članoma britanskega dua Mouse on Mars, pogovarjal glasbenik in DJ Brandon Rosenbluth, sicer pa bo četrtkov večer poleg koncerta Kali Malone v sodelovanju z Lucy Railton in Stephenom O'Malleyjem zaznamoval še DJ-set TUUM-a.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Petkov diskurzivni program bo zaznamoval pogovor ob izidu slovenske izdaje knjige Marka Fisherja Kapitalistični realizem, na katerem bodo misli soočili priznani filozof Mladen Dolar, pisateljica in filozofinja Nina Power ter filozof in nekdanji performer Gregor Moder. Poleg koncerta dua Mouse on Mars, "ki se elektronske glasbe loteva z nenasitno radovednostjo in izjemno domiselnostjo", pa bo petkov glasbeni program vključeval še koncert kvarteta Sujevera ter veliki finale v družbi DJ Boža in Sladkega greha.

"Daleč od vljudne izmenjave mnenj enako mislečih"

Skoraj s tednom zamika pa je za 21. oktober napovedan še pogovor med grškim ekonomistom in aktualnim vodjo vseevropskega političnega gibanja DiEM Janisom Varufakisom ter priznanim filozofom Slavojem Žižkom. Organizatorji napovedujejo, da bo pogovor med sodobnima mislecema "daleč od vljudne izmenjave mnenj enako mislečih", saj se bo "z brezobzirno odkritostjo lotil vprašanj, ki tarejo današnjo levico". Vstopnice za spremljanje pogovora v živo so že pošle, je pa še mogoče kupiti dostop do pogovora prek spleta.


* "Hipnoze se drži zgrešeni mit o orodju za vsiljevanje volje šibkejšemu. Temu se pravilno reče agitacija, ki za razliko od hipnoze temelji na ustrahovanju in se izvaja v duševnem stanju vznemirjenja. Za hipnozo so dojemljivejši inteligentni, osebnostno razviti in kritični ljudje z dobro domišljijo in kreativnostjo, izvaja pa se v sproščenem hipnotskem transu. Zato v nasprotju z mitom hipnoza ne deluje, kadar so sugestije v globljem navzkrižju z osebnimi etičnimi načeli. Besedna zveza 'masovna hipnoza' zavaja v smer prenosa osebne odgovornosti na nekaj zunanjega, močnejšega.

V Društvu za medicinsko hipnozo Slovenije se na strokovni ravni že dolgo trudimo razbiti zgrešene mite o hipnozi, ki jih po drugi strani poglabljajo resničnostni šovi in literarne izmišljotine. Naš namen je vključitev medicinske hipnoze med uradne metode zdravljenja, kot to velja za večino razvitega sveta. Hipnozo je treba razumeti celostno, ne le kot odrevenelost v hipnotskem transu. Uvidi pod spuščenimi vekami naše oči takrat bolj odpirajo kot zapirajo, človeka pa mobilizirajo za zdravje in svobodo."

Iz izjave za javnost, 19. 10. 2021, dr. Roman Paškulin, za Društvo za medicinsko hipnozo Slovenije in Združenje za integrativno medicino Slovenije.