Pravna zastopnica križniškega reda Alja Šiška je napovedala sprožitev upravnega spora na upravnem sodišču.

Cerkev device Marije Pomočnice v ljubljanskih Križankah je bila do leta 1949, ko je bila podržavljena, matična cerkev križniškega reda. Foto: BoBo
Cerkev device Marije Pomočnice v ljubljanskih Križankah je bila do leta 1949, ko je bila podržavljena, matična cerkev križniškega reda. Foto: BoBo

Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, sta Mestna občina Ljubljana (MOL) kot zavezanec za vračilo nepremičnine in Festival Ljubljana kot uporabnik nepremičnine vseskozi vztrajala, da obstaja ovira za vrnitev nepremičnine v naravi. V več let trajajočem postopku sta zatrjevala, da bi vrnitev križniške cerkve v naravi pomenila bistveno okrnitev prostorske kompleksnosti in namena izrabe Križank kot edinstvenega prireditvenega prostora v Ljubljani.

Ministrstvo je v odločbi zapisalo, da bi se z vrnitvijo križniške cerkve zgodila bistvena okrnitev namena izrabe prireditvenih prostorov v ljubljanskih Križankah, s tem pa okrnitev raznolikega in kakovostnega kulturnega programa, ki je v javnem interesu in se izvaja v edinstvenem prireditvenem prostoru v Sloveniji. Kot so še zapisali pri Festivalu Ljubljana, je s tem ministrstvo omogočilo nadaljnji nemoten razvoj festivalske dejavnosti, saj predstavljajo Križanke edinstven prireditveni prostor v svetovnem merilu z nenadomestljivim ambientom.

Po poročanju Dnevnika je ministrstvo za kulturo denacionalizacijskemu upravičencu odmerilo 340.305 evrov odškodnine. Na toliko je bila namreč ocenjena vrednost cerkve ob podržavljenju. Odškodnino bi moral križniškemu redu v obliki državnih obveznic izplačati Slovenski državni holding.

"Vemo, da gre za politično odločitev"
Zastopnica križniškega reda Alja Šiška je v torek za časopis povedala, da so prejeli odločbo o zavrnitvi vračila križniške cerkve v naravi in o izplačilu odškodnine. "Nad to odločitvijo smo seveda zelo razočarani, ker vemo, da gre za politično odločitev. Politika v takšnih postopkih nima kaj iskati. Zoper navedeno bomo pri upravnem sodišču sprožili upravni spor in se borili naprej. Križniška cerkev je kulturni spomenik, ki pripada križniškemu redu."

Križniška cerkev oz. cerkev device Marije Pomočnice v ljubljanskih Križankah je bila do leta 1949 matična cerkev križniškega reda. Tega leta pa je bila podržavljena. Križniki so denacionalizacijski zahtevek, da želijo celoten kompleks Križank v naravi, oddali novembra 1992. Ministrstvo za kulturo je v svoji prvi odločbi iz aprila 1995 napovedalo, da bo križnikom v naravi vrnilo le cerkev, za preostale objekte pa jim je odmerilo odškodnino.

Križniška cerkev predstavlja skupaj s preostalim kompleksom Križank pomembno prizorišče za kulturne prireditve. MMC RTV SLO/K. K.
Križniška cerkev predstavlja skupaj s preostalim kompleksom Križank pomembno prizorišče za kulturne prireditve. MMC RTV SLO/K. K.

Ministrstvo za kulturo je sicer že štirikrat izdalo odločbo o vrnitvi cerkve v last in posest križnikom. To je storilo aprila 1995, septembra 2006, marca 2017 in aprila 2022. A so vse štiri odločbe padle. Prve tri so bile na koncu sodno razveljavljene, zadnjo iz aprila 2022 pa je odpravilo ministrstvo samo in si odredilo, da mora o zadevi znova odločati.

V vmesnem času je ministrstvo enkrat sprejelo tudi drugačno odločitev. Septembra 2014 je namreč križniškemu redu za cerkev določilo odškodnino v obveznicah slovenske odškodninske družbe. Upravno sodišče je tudi to odločbo odpravilo.