Marija Škotska skuša odnos med Elizabeto I. in Marijo Stuart iz znane zgodbe o krvnici in žrtvi pregnesti v parabolo o dveh močnih, enakovrednih nasprotnicah, ki bi bili v drugačnih okoliščinah zlahka zaveznici. Foto: Arhiv filma
Marija Škotska skuša odnos med Elizabeto I. in Marijo Stuart iz znane zgodbe o krvnici in žrtvi pregnesti v parabolo o dveh močnih, enakovrednih nasprotnicah, ki bi bili v drugačnih okoliščinah zlahka zaveznici. Foto: Arhiv filma

Dogajanje zgodovinske drame je postavljeno v 16. stoletje in prikazuje poskus Marije Škotske (1542–1587), da bi s prestola izrinila angleško kraljico Elizabeto, zaradi česar je bila obsojena na najstrožjo kazen.

Marija je bila stara le šest dni, ko je umrl njen oče in je nasledila škotsko krono. Otroštvo je preživela v Franciji, ki je bila domovina njene mame, na Škotskem pa so vladali regenti. Pri rosnih šestnajstih letih se je poročila s francoskim kraljem, a je že leto pozneje postala vdova. Kljubovala je pričakovanjem, da se bo znova poročila. Leta 1561 se je raje vrnila na Škotsko, da bi zasedla prestol, ki ji je zakonito pripadal. To je vznemirilo njeno sestrično, angleško kraljico Elizabeto I. Med njima se je začel boj za oblast, poleg tega sta se obe spopadali z izdajami, upori in zarotami.

Sorodna novica Marija Škotska

"Ustvarjalci so se odločili dogajanje v celoti omejiti na temačne in mrzle dvorne sobane (z nekaj izleti v naravo): v vsem filmu ni niti enega samega prizora življenja bodisi škotskih bodisi angleških kraljevih podolžnikov. Zdi se, da skuša Rourke še dodatno podčrtati, kako odrezani so bili vladarji v resnici od ljudstva, za katero naj bi skrbeli," je o filmu zapisala MMC-jeva filmska kritičarka Ana Jurc.

Noben detajl po njenih besedah ni prepuščen naključju, še posebej ne kostumografija – Maryjina krila, brez izjeme v temnejšem delu barvne lestvice, odražajo njeno jekleno voljo in vladarsko moč ter osamljenost visokega položaja. "V ostrem kontrastu s tem vzdušjem so tople barve, sijajna svetloba in razkošje na angleškem dvoru," je še poudarila.

Scenarij je napisal Beau Willimon, režirala pa Josie Rourke. V igralskih vlogah so poleg že omenjenih še Jack Lowden, Joe Alwyn, Gemma Chan, Martin Compston, Ismael Cordova, Brendan Coyle, Ian Hart, Adrian Lester, James McArdle, David Tennant in Guy Pearce.

Dediščina Evrope: Marija Škotska, britansko-ameriški film