Arena Štihove dvorane s svojo cikličnostjo še podčrta idejo okrogle linije, ki jo je zagovarjala Živa Kraigher. Foto: Marijo Županov
Arena Štihove dvorane s svojo cikličnostjo še podčrta idejo okrogle linije, ki jo je zagovarjala Živa Kraigher. Foto: Marijo Županov

Iz/najdena je nadaljevanje avtorskega opusa Urše Rupnik v sklopu projekta Zgodovinjenje slovenskega sodobnega plesa. Začela ga je s prvim delom, poimenovanim Iščoča (2022), celoten projekt pa je svojevrsten poklon zgodovini, ki osvobaja spone preteklosti in daje krila prihodnosti.

Iz/najdena bo premierno zaživela v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v četrtek, 28. decembra, ob 20.00, s ponovitvijo dan pozneje ob isti uri.

Nagradna igra

Za sodelovanje v nagradni igri odgovorite na naslednje vprašanje: Katerega leta se je rodila slovenska plesna učiteljica in koreografinja Živa Kraigher?

Podelili bomo dva kompleta dveh vstopnic za ogled premiere Iz/najdene 28. decembra ob 20. uri.

Odgovor pošljite na naslov mmc-kultura@rtvslo.si in ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov. Nagradna igra se konča v petek, 22. decembra, ob 12. uri. Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj.

Projekt poleg koreografskega dela zasleduje tudi intimne zgodbe življenja, ki so se tkale okrog nastajanja tega plesa in odmevajo še v sedanjosti; to so predvsem zgodbe o močnih ženskah, posameznicah, ki si, kot v zaključnem stavku Balade in z besedami Žive Kraigher, drznejo vzklikniti:
Projekt poleg koreografskega dela zasleduje tudi intimne zgodbe življenja, ki so se tkale okrog nastajanja tega plesa in odmevajo še v sedanjosti; to so predvsem zgodbe o močnih ženskah, posameznicah, ki si, kot v zaključnem stavku Balade in z besedami Žive Kraigher, drznejo vzklikniti: "Ne! – Tukaj sem takšna, kakršna hočem, da sem!" Foto: Marijo Županov

Kot neformalna dedinja oziroma potomka izročila izraznega plesa Urša Rupnik v proces vstopa z občutkom počaščenosti in spoštovanja do tradicije, hkrati jo personalizira kot del svoje osebne plesne zgodbe, na tej ravni pa prevprašuje svojo odgovornost do zgodovine, skupnosti in same sebe.

Plesalci in soustvarjalci predstave so Luka Ostrež ter skupina Ursus Dancers (Katarina Bogataj, Dijana Džamastagić, Anja Firicki, Katja Kučina, Hana Murovec, Kaja Marion Ribnikar, Maja Maša Šömen, Ina Trefalt, Nika Zidar in Vesna Wolf).

"Zdaj pa še enkrat za umetnost!"
Tako kot prvi tudi drugi del cikla Zgodovinjenje slovenskega sodobnega plesa navdih išče v opusu plesalke, koreografinje, predvsem pa močne pedagoške osebnosti Žive Kraigher. Iz/najdena v fokus raziskave postavlja koreografijo Balada v g-molu št.1 (1989), ki je bila njeno zadnje, koreografsko najzahtevnejše in slogovno najbolj zaznamovano plesno delo.

Iz/najdena tako "prevprašuje rigorozno samodisciplino plesnega treninga in radost polnokrvnega plesanja, ki se zlivata v polju plesne umetnosti, ter raziskuje (in premaguje) osamljenost, ki se v ustvarjalnem procesu lahko poloti umetnika_ce," je pojasnila Urša Rupnik. "S plesno-glasbeno avtorsko ekipo s sodobno rekontekstualizacijo premlevamo Živin moto "Zdaj pa še enkrat za umetnost!", z njim pa tudi meje darovanja (in žrtvovanja) duše in telesa umetnosti. Ustvarjalni proces se dogaja večplastno, z raziskavo in razdelavo plesnega materiala, ki temelji na izraznem plesu in plesni tehniki okrogle linije, ter glasbeno-vokalne podobe, ki klasiko spretno sooča s sodobnejšimi, nekonvencionalnimi glasbenimi zvrstmi."