Portreta je julija na dražbi hiše Christie's za več kot 11 milijonov funtov kupila družina Holterman in jih izročila Rijksmuseumu v dolgoročno izposojo.

Pred dražbo so upali, da bodo iztržili nekje do osem milijonov funtov, sliki iz leta 1635 pa so na koncu prodali za 11,2 milijona funtov oz. 12,9 milijona evrov.

Sliki sta dve stoletji
Sliki sta dve stoletji "mirno ležali" v zasebni zbirki. Henryju Pettiferju iz dražbene hiše Christie's je ob prvem pogledu na sliki vzelo sapo. "Resnično sem bil osupel, ko sem odkril, da sliki nista bili raziskani in obravnavani v nobeni literaturi o Rembrandtu v zadnjih 200 letih." Foto: EPA

Dvajset centimetrov visoka portreta prikazujeta starejšega vodovodarja Jana Willemsza van der Pluyma in njegovo ženo Jaapgen Carels. Par, naslikan v intimnem slogu, ki za Rembrandta ni bil običajen, sta bila prijatelja umetnikove družine in sta prihajala iz njegovega rojstnega mesta Leiden na Nizozemskem.

Sliki veljata za najmanjša znana portreta nizozemskega mojstra iz 17. stoletja, ki je slovel po veliko večjih delih, ki so jih pri njem naročale premožne družine.

Zasebnik, ki je sliki kupil, se zaveda, da "spadata v muzej"
"Rijksmuseum ima največjo in najbolj reprezentativno zbirko Rembrandtovih slik na svetu,"
je povedal novi lastnik portretov Henry Holterman. "Čutim, da ti deli spadata v muzej," je dodal.

Strokovnjaki v muzeju Rijksmuseum so z rentgenskimi žarki, infrardečo fotografijo in analizo vzorcev barve dokazali, da je portreta res naslikal Rembrandt. Portreta obenem izkazujeta podoben slog kot druga dela, ki jih je takrat naslikal umetnik, kar se med drugim kaže pri obraznih potezah, so sporočili iz muzeja.

Sliki sta nastali leta 1635, ob dražbi pa so pojasnili, da nista bili raziskani in obravnavani v nobeni literaturi o Rembrandtu v zadnjih 200 letih.

Rembrandt je upodobil starejši premožen par: Jana Willemsz van der Pluyma in njegovo ženo Jaapgen Carels oz. prijatelja, ki sta prihajala iz njegovega rojstnega kraja. Foto: EPA
Rembrandt je upodobil starejši premožen par: Jana Willemsz van der Pluyma in njegovo ženo Jaapgen Carels oz. prijatelja, ki sta prihajala iz njegovega rojstnega kraja. Foto: EPA

Rembrandt Hermenszoon van Rijn se je rodil 15. julija 1606 v Leidnu kot sin premožnega mlinarja. Slikarstvo je najprej študiral v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato se je preselil v Amsterdam. Leta 1634 se je poročil s Saskio van Uylenburg, ki pa je umrla leta 1642, kar je umetnika zelo zaznamovalo. Strastno zbiranje raritet ga je pahnilo v finančne težave. Da je izplačal dolžnike, je bil primoran prodati hišo in svojo obsežno zbirko.

Zapustil je ogromen opus okrog 700 slik, 300 jedkanic in 1800 risb. Upodabljal je svetopisemske in mitske motive, posvečal pa se je tudi portretom, avtoportretom, žanrskim prizorom, tihožitju in alegorijam.