V ospredju bo "njena tema" – čipka, ki povezuje intimno plastiko, odlito v bronu z velikimi skulpturami, nastalimi v umetnih masah.

"Avtorica v zadnjem desetletju govori o načeti harmoniji današnjega časa. In dela na razstavi je smiselno brati v časovnih razsežnostih, nakazane spremembe se dotikajo tako likovno materialnega kakor tudi družbenega in osebnega," je ob razstavi, ki bo na ogled do 20. aprila, zapisala kustosinja Breda Kolar Sluga.

Izziv za umetnico po njenih navedbah predstavlja preizkušanje meja oblikovanja in odkrivanje novih materialnih učinkov. "S pomočjo teh gledalca nagovarja tudi na kritično vrednotenje pojavov našega časa, na razbiranje uničujočih sledi in spopadanje z ogroženostjo preživetja," je dodala.

Metka Kavčič, rojena leta 1960, je po končanem študiju likovne vzgoje na Pedagoški fakulteti v Mariboru leta 1987 zaključila še študij kiparstva pri Slavku Tihcu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Na isti ustanovi je leta 1990 zaključila tudi specialko za restavratorstvo in konzervatorstvo pri Francu Kokalju. Leta 1998 se je strokovno izobraževala v Parizu.

Pripravila je več kot 50 samostojnih in sodelovala na številnih skupinskih razstavah. Leta 2021 je prejela mariborsko nagrado na področju kulture, Glazerjevo listino za umetniške dosežke. Od leta 2000 deluje kot samostojna umetnica na področju kulture, živi in ustvarja v Mariboru.