Zlate globuse so prvikrat podelili leta 1944. Foto: Reuters
Zlate globuse so prvikrat podelili leta 1944. Foto: Reuters

Izvolitev nemške novinarke za predsednico Hollywood Foreign Press Association (HFPA) je še eden v vrsti korakov, ki jih ubira ta organizacija v duhu svojega reformiranja. Helen Hoehne bo na vodilni funkciji nasledila Alija Sara, ki je bil predsednik HFPA-ja od lani, ko je funkcijo prevzel zaradi smrti prejšnjega predsednika Lorenza Sorie, navaja Variety.

Tlakovanje poti do večje etičnosti
V Hamburgu rojena Helen Hoehne je članica združenja od leta 2004, v upravnem odboru je bila med letoma 2012 in 2019, septembra lani pa je bila izvoljena za podpredsednico. Kot novinarka je delala za različne publikacije v Nemčiji, še zmeraj redno sodeluje s televizijskima kanaloma RTL in ProSieben.

"Vodenje te organizacije je privilegij, sploh ko se podajamo dalje po poti temeljnih sprememb in reform. Od maja so člani pokazali svojo predanost ustvarjanju na novo zasnovanega HFPA-ja. Prihodnost našega združenja nas navdušuje in veselimo se, da se bomo v prihodnjih nekaj mesecih povezali s sodelavci v industriji – tako starimi kot novimi," je dejala Hoehne za Variety.

Predsednica in upravni odbor bosta skupaj s tremi člani odbora za akreditacije HFPA-ja odgovorna za nadzor nad sedanjim načrtom reform za prestrukturiranje organizacije v skladu z večjo odgovornostjo, etičnostjo in vključevanjem raznolikosti novinarstva na svetovni ravni.

Sorodna novica Reforme niso bile dovolj korenite: Hollywood obrača hrbet zlatim globusom

Po mnenju poznavalcev namerava nova predsednica takoj začeti pogovore s filmskimi studii, zagovorniškimi skupinami in mediji o načinih, na katere bi se lahko reformirano združenje podalo na pot sprememb. Njen načrt predsedovanja vključuje tudi zagotavljanje transparentnosti upravnega odbora in pravočasno posodabljanje, vzpostavitev vodstvenega usposabljanja za člane upravnega odbora in oblikovanje poti za tiste, ki želijo kandidirati za upravni odbor in prevzeti vodilne položaje.

Sorodna novica Zlati globusi z intenzivnejšimi prizadevanji, da se otresejo vse bolj klavrnega slovesa

Tudi predsednica gre na izobraževanje
Med drugim načrtuje tudi vsakoletno srečanje na vrhu članstva za razpravo o novih idejah in viziji združenja glede njegove prihodnosti. Tudi sama je med tistimi, ki bodo za svoje vloge opravili izobraževanje o raznolikosti, pravičnosti, vključenosti in vodenju.

Letos spomladi je s 85-člansko združenje naznanilo časovni okvir, znotraj katerega se bo organizacija reformirala. Julija je sledila odobritev novega sklopa podzakonskih aktov, ki so bili predlagani za reformo HFPA-ja, zaposlovanje bolj raznolikih in vključujočih članov ter se posvečajo etiki in vprašanjem odgovornosti, ki že dolgo vznikajo okoli tega združenja, še piše Variety.