Razgrnitev repertoarja sezone 2023/24 v SNG Drama Ljubljana. Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana
Razgrnitev repertoarja sezone 2023/24 v SNG Drama Ljubljana. Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana

Po besedah ravnateljice Vesne Jurca Tadel so se v programu vrnili k izhodiščem ter si rekli, da je čas, da se v Dramo vrnejo močne zgodbe, liki in dialogi. Poudarek bo na odnosih med ljudmi.

Vesna Jurca Tadel, ravnateljico SNG Drama Ljubljana. Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana
Vesna Jurca Tadel, ravnateljico SNG Drama Ljubljana. Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana

Na predstavitvi nove sezone je poudarila, da repertoar Drame sloni na štirih stebrih, ki so njegovo poslanstvo, tradicija in zaveza: uprizarjanje klasičnih del, uprizarjanje del slovenskih avtorjev, uprizarjanje najbolj vznemirljivih in relevantnih tujih del ter izbor vrhunskih sodelavcev.

Na Velikem odru bodo novo sezono začeli septembra s premiero Antigone Dominika Smoleta v režiji Janeza Pipana. Po besedah Jurca Tadel Smoletovo besedilo zastavlja večna moralna vprašanja, dogajanja v svetu pa ga vsak dan še bolj aktualizirajo. Oktobra bo sledila premiera krstne uprizoritve dramatizacije najnovejšega romana norveškega pisatelja Karla Oveja Knausgarda Jutranja zvezda, ki jo je po naročilu napisal Goran Vojnović. Režijo bo prevzel Ivica Buljan.

December in januar bosta v znamenju premier dveh nesmrtnih klasičnih komedij – Kar hočete Williama Shakespeara v režiji Janusza Kice in Molierovega Skopuha v režiji Slobodana Unkovskega.

Nebesje, prva slovenska uprizoritev napete drame s presenetljivim preobratom prodorne britanske avtorice Lucy Kirkwood, bo v režiji Sebastijana Horvata premiero doživelo marca. Aprila bo program Velikega odra zaključila še ena prva slovenska uprizoritev – nepozabna ljubezenska zgodba Edmonda Rostanda o Cyranoju de Bergeracu v sodobni predelavi angleškega dramatika Martina Crimpa, ki jo bo režiral Tin Grabnar.

Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana
Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana

V Mali Drami bo sezono septembra začela premiera prve slovenske uprizoritve igre sodobnega nemškega dramatika Rolanda Schimmelpfenniga Dan, ko jaz ni bil več jaz v režiji Maše Pelko. Decembra bo premiero doživela najpomembnejša igra poljskega absurdista Slawomirja Mrožka Tango v režiji Luke Marcena.

Z zadnjima dvema predstavama pa se želijo po besedah Vesne Jurca Tadel na svojevrsten način pokloniti gledališkemu prostoru Male Drame, saj bo ta po prenovi povsem drugačna in bo delovala v drugem delu stavbe. Marca bo premiero doživela uprizoritev Ameriški sen. Igra Edwarda Albeeja je bila leta 1963 kot prva uprizoritev izven Drame, kar je bil pravzaprav zametek Male Drame. Režijo bo prevzel Igor Pison.

Za konec je za april napovedana premiera krstne uprizoritve besedila Matjaža Zupančiča Te igre bo konec, ki je bilo nominirano za nagrado Slavka Gruma 2023; Zupančič bo prevzel tudi režijo. Po besedah ravnateljice Drame se bo z omenjeno uprizoritvijo Zupančič postavil ob bok Yasmini Reza kot najpogosteje uprizarjan avtor v Mali Drami. Poleg tega na koncu igre na Zemljo in simbolno na Dramo prileti meteor.

Tudi v novi sezoni bodo nadaljevali s programom Ars in Drama, ki so ga začeli lani v sodelovanju s Tretjim programom Radia Slovenija – programom Ars, ki bo ponudil štiri večere. Uvedel ga bo poklon Jožetu Privšku z Big Bandom RTV Slovenija. Zasnovali pa so še nov program Slogi in Drama v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom (Slogi), ki bo pred premierami ponudil dogodke z vidika gledališke zgodovine.