Miki Muster je s svojim značilnim podpisom 'Miki' še enkrat razveselil tako tiste svoje že dolgoletne bralce kot predstavnike generacij, ki Mustrove prigode šele odkrivajo. Foto: MMC RTV SLO
Miki Muster je s svojim značilnim podpisom 'Miki' še enkrat razveselil tako tiste svoje že dolgoletne bralce kot predstavnike generacij, ki Mustrove prigode šele odkrivajo. Foto: MMC RTV SLO
Miki Muster
Lakotnik, Zvitorepec in Trdonja so Mikiju Mustri kot otroci; težko bi se odločil, kateri mu je najljubši. Je pa v vsakem od njih nekaj njega, saj je včasih zvit, drugič poln neumnosti in seveda tudi izkušen. Foto: Strip.art.nica Buch

Na svoji nočni omarici imam zmeraj kakšen svoj strip, da se, če se ponoči zbudim, ne bi obremenjeval s kakšnimi problemi, ampak vzamem Zvitorepca, malo preberem in potem pomirjeno zaspim.

Miki Muster
Miki Muster
Mikija Mustra že dolga leta prebira tudi strastni ljubitelj stripa Adi Smolar, ki je čakanje na podpis popestril s svojimi skladbami, med drugim rahlo prirejene 'Je treba risat'. Foto: MMC RTV SLO
Miki Muster
V prvo knjigo, ki obsega med drugim naslove V Afriki in Pot v vesolje, popelje kratek strip, v katerem postarani junaki zavrtijo časovni stroj v čas njihove mladosti. Foto: Strip.art.nica Buch
Miki Muster
Vsako epizodo (razen prvih, ki so bile črno-bele) bo krasila barvna naslovnica, kjer je bilo naslovnic več, bo objavljeno tudi več inačic za isto epizodo. Nekaj naslovnic pa je Muster za to priložnost narisal na novo. Foto: Strip.art.nica Buh

Strip.art.nica Buch v Ljubljani je bila tokrat premajhna za vse ljubitelje klasika slovenskega stripa Mikija Mustra, ki so prišli 'očetu' svojih junakov stisnit roko oziroma po njegov podpis v prvo knjigo nove zbirke dogodivščin Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika. Novih ponatisov, knjižic in zveščičev s stripi Mikija Mustra je izšlo pravzaprav že množica, a v striparnici Buch so menili, da je vsakemu od teh kaj manjkalo. Ponekod so pogrešali kakovosten tisk in marsikatero naslovnico, zato so si po besedah enega izmed petih članov uredniškega odbora Aleksandra Buha lepega dne rekli: "Muster si vseeno zasluži nekaj boljšega."

Iz Strip.art.nice so sporočili, da so v dveh dneh razprodali vseh 750 komadov prve številke Zbirke Mikija Mustra. Ponatis sledi v maju.


Zamislili so si izdajo, ki bo, v nasprotju z vsemi dosedanjimi, celovita, in tako je pod Mustrovim budnim očesom izšla že prva knjiga iz zbirke. Jeseni naj bi izšla tudi druga knjiga, celotno zbirko, ki bo stripe objavljala v kronološkem vrstnem redu, pa naj bralci v roke prijeli v od treh do petih letih. Nekateri od teh stripov bodo sploh prvič objavljeni v knjižni obliki.

Izvirniku zvesto, a z manjkajočimi naslovnicami
"Moja ideja je bila, da ostane tako, kot je bil original," je za MMC povedal Miki Muster, ki se je potem ko se je projekt zagnal, sam od sebe odločil, da za novo izdajo izriše manjkajoče naslovnice. Ko pa je "padel not", nam je pojasnil Buh, "je narisal še 20 drugih naslovnic, ki so res fantastične."

Strpi še vedno na Mustrovi nočni omarici
Podobno kot številni bralci, ki pripadajo najrazličnejšim generacijam, se tudi sam Miki Muster prigod svojih treh junakov ne naveliča. "Na svoji nočni omarici imam zmeraj kakšen svoj strip, da se v primeru, da se ponoči zbudim, ne bi obremenjeval s kakšnimi problemi, ampak vzamem Zvitorepca, malo preberem in potem pomirjeno zaspim," pravi.

Požrešen, močen in rahlo butast Lakotnik ostaja favorit
Vprašanje, kateri od junakov mu je najljubši, je zanj podobno, kot bi mater vprašali, katerega od svojih otrok ima najraje. "Ampak moram pa priznati, da je še zmeraj Lakotnik tisti, ki je najbolj priljubljen. Ker ima največ smešnih lastnosti in ljudje se hočejo zabavati. Trdonja in Zvitorepec sta malo bolj resna, Lakotnik je pa malo bolj neumen, hkrati pa rešuje situacijo. Ima gotovo sposobnosti, ki so popularne, posebno pri fantih. On je moj favorit".

V vsakem od trojice najde tudi nekaj svojih lastnosti. "Vsak moj lik ima nekaj mojega. Po glavi mi hodijo same neumnosti po glavi, po drugi strani je treba biti malo zvit, da se gre z glavo skozi zid, po tretji strani, če pogledamo Trdonjo, ki je izkušen, pa sem tudi že toliko star, da lahko rečem, da sem že izkušen," se pošali 84-letni stripar.
Pogledaš okoli in najdeš zgodbo za strip
Miki Muster je Zvitorepca, Trdonjo in Lakotnika vedno postavil v situacijo, ki se mu je zdela za tisti čas pomembna, aktualna in za katero je vedel, da jo nepremagljiva trojica lahko reši. "Če me vprašajo, kaj bi danes risal, rečem: samo okoli je treba pogledat. Gotovo bi risal, kako skušajo otrokom prodajati droge, in temu bi moji junaki naredili red. Kriminala je povsod veliko in junaki bi morali poseči vmes in premagati tistega črnega kavboja. Torej samo okoli je treba pogledat in že lahko pišeš," nam je še pojasnil Muster.
Strip, ki gre še vedno za med
Po besedah Aleksandra Buha, tudi lastnika Strip.art.nice Buch, je Muster v Sloveniji pojem, zato ni izdaje, ki je pravi stripoljubci ne bi kupili. Povpraševanja ni ogromno le po starih in redkih izvodih, ampak tudi po novih, bolj kakovostnih izdaje. Že v nekaj dneh se je tako izkazalo, da bo prva izdaja s 750 izvodi prenizka naklada, zato razmišljajo o ponatisu.

Pri pripravi izdaje si je petčlanska ekipa ogledala vse Mustrove stripe, najprej odločila, katera izdaja se ji zdi najboljša, nato pa sklenila, da želi natanko takšno. Da bi se tej podobi čim bolj približali, so stopili tudi v stik z ljudmi, ki so pri teh knjigah tudi delali. Razen prvih treh epizod, pri katerih so naslovnice na Mustrovo željo in v duhu tistega časa črno-bele, bo vsako epizodo krasila barvna naslovnica. Kjer je bilo naslovnic več, bo objavljeno tudi več inačic za isto epizodo, za mnoge epizode pa bodo objavili povsem nove naslovnice, ki jih je Miki Muster izrisal posebej za to izdajo. Tudi na ovitku vsake knjige bo nova naslovnica, narisana posebej za to izdajo, že prva knjiga pa napoved, da bodo obogatene tudi z dodatnim vsebinskim materialom.

Sanje o vseh Mustrovih slikanicah

Pri projektu sodelujejo poleg Buha še Aleksandar Đorđevski, David Lavrič, Samo Pureber in Vid Vidic. Peterica je bila potrebna, saj gre za obsežno delo, pravi Buh. "Gre za ogromno dela, ker je veliko popravljanja, predvsem retuširanja. Te prve zgodbe so bile v bistvu skenirane iz časopisov. Materiali so bili dokaj slabi, tako da je v to vloženega ogromno ur dela." Ekipa si želi izdati tudi vse Mustrove slikanice, vendar se zavedajo, da gre za precejšen zalogaj, saj izvirnega gradiva praktično ni. "Tega se sicer še nekoliko bojimo, ampak smo tudi precej trmasti in upamo, da bomo speljali do konca," dodaja Buh.









Na svoji nočni omarici imam zmeraj kakšen svoj strip, da se, če se ponoči zbudim, ne bi obremenjeval s kakšnimi problemi, ampak vzamem Zvitorepca, malo preberem in potem pomirjeno zaspim.

Miki Muster