Med umetniškimi platni, zbranimi v Federalnem zbirnem centru, so bile tudi slike znanega slovenskega impresionista Matije Jame. Foto: NN
Med umetniškimi platni, zbranimi v Federalnem zbirnem centru, so bile tudi slike znanega slovenskega impresionista Matije Jame. Foto: NN
Janez Kocijančič
Boštjan M. Turk trdi, da je Boris Kocijančič, oče Janeza Kocijančiča, iz Federalnega zbirnega centra prevzel več stvari, med drugim tudi umetniške slike. Kocijančič napoveduje tožbo. Foto: RTV SLO

Boštjan M. Turk, ki se sklicuje na dokumente, ki jih je našel v arhivu, je za MMC zatrdil, da dokazi pričajo o tem, da si je celoten slovenski partijski vrh (Boris Kidrič, Vida Tomšič, Boris Kocijančič, družina Bebler ...) po koncu druge svetovne vojne in prevzemu oblasti med sabo razdelil umetnine, ki so bile zbrane v Federalnem zbirnem centru.

Turk: Vse umetnine bi bilo treba vrniti
Poleg umetnin so najvišji partijski funkcionarji iz omenjenega centra vzeli tudi perzijske preproge, tabernaklje, predalnike, komode, svečnik in porcelanaste izdelke, je pojasnil Turk in dodal, da je bilo v centru zbranih tudi 900 klavirjev, 1.600 umetniških platen in 1.400 knjig.

"Glede na to, da je vsa ta generacija, ki je vzela umetnine iz centra, odšla, umetnine pa niso bile vrnjene, sklepam, da so ostale pri njihovih dedičih. Vse te umetnine bi bilo treba vrniti, saj so bile nekomu odvzete in se da dediče teh tudi najti. V veliki mogoči meri se da rekonstruirati, komu so bile te umetnine odvzete," je prepričan. Dodal je, da je posedovanje stvari, za katero veš, da je njen izvor kriminalnega porekla, kaznivo dejanje, zato bi se moralo odzvati tudi tožilstvo.

"Iz centra umetnine prejemal tudi oče Janeza Kocijančiča"
Stvari, ki so jih partijski oblastniki skladiščili v Federalnem zbirnem centru, niso bile nacionalizirane, ampak so bile preprosto pobrane, je pojasnil Turk. Našel je, tako Turk, tudi dokumente, ki dokazujejo, da je Boris Kocijančič, oče predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocijančiča, prejel več stvari: dve perzijski preprogi in tabernakelj, predalnik, komodo, svečnik, porcelan in dve umetniški platni (Nürnberg Ferda Vesela in Robbov vodnjak Matije Jama), kranjsko majoliko z dvoglavim orlom ter oljno platno Deklica z vrčem Matije Jame.

Slika Matije Jame je pozneje postala predmet dedovanja, saj je v seznamu imetnikov umetniških del Moderne galerije Ljubljana iz leta 1974 navedeno, da je lastnica slike Deklica za vrčem Krista Kocijančič, žena Borisa Kocijančiča, medtem ko sta sinova Borut in Janez navedena kot lastnika slik Mestni trg s stolnico in Vrtnice, sklepa Turk.

Kocijančič: Vložil bom tožbo
Janez Kocijančič
je za MMC povedal, da je trenutno v tujini, zato ne pozna zadnjih trditev Boštjana M. Turka, ki jih je ta zapisal v članku v ponedeljkovem Reporterju, ja pa pojasnil, da je že zanikal Turkove trditve iz kolumne, objavljene avgusta letos, da je Boris Kocijančič imel zbirko slik, ki so izvirale iz povojnih razlastitev, in da prodaja eno od desetih platen, ki izvirajo iz povojne kraje. Prav tako je Janez Kocijančič dejal, da ima namen vložiti tožbo.

V ponedeljkovem Reporterju je objavljenih nekaj dokumentov, tj. faksimilov objavljenih reverznih lističev, ki dokazujejo, da je Boris Kocijančič, namestnik notranjega ministra takratne Ljudske republike Slovenije, konec štiridesetih let prejemal umetnine iz Federalnega centra, med njimi perzijske preproge, tabernaklje in umetniška platna Ferda Vesela in Matije Jame.