Nagrado Združenja splošnih knjižnic za najbolj inovativen projekt v splošnih knjižnicah bodo letos podelili prvič. Foto: BoBo
Nagrado Združenja splošnih knjižnic za najbolj inovativen projekt v splošnih knjižnicah bodo letos podelili prvič. Foto: BoBo
Zveza bibliotekarskih društev Slovenije združuje preko 1.300 slovenskih knjižničark in knjižničarjev. Foto: BoBo
Dan splošnih knjižnic

Osrednja slovesnost bo ob 11.00 na Aninem dvoru v Rogaški Slatini, na njej pa bodo podelili nagrado Združenja splošnih knjižnic za najinovativnejši projekt.

V sklopu prireditve bo tudi pogovor z gosti na temo Naše knjižnične zgodbe - kako so knjižnice vplivale na naše poti. Svoje knjižnične zgodbe bodo z zbranimi delili Miro Cerar, Vlasta Nussdorfer, Janez Škrabec in Marko Jesenšek.

Knjižnica - dnevna soba skupnosti
Dan splošnih knjižnic je priložnost, da knjižnice opozorijo nase. Kot so zapisali v Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS), želijo pri vseh prebivalcih Slovenije spodbuditi zavedanje o tem, kako potrebna je knjižnica v življenju posameznika. Slovenska knjižnična mreža je odgovor na potrebe prebivalcev - knjižnica je v lokalni skupnosti dnevna soba kraja. Knjižnice so tudi odgovor na krizne čase.

"Dolge in tihe poti"
"Bralna pismenost je ena temeljnih kompetenc v vsaki družbi. Poleg tega je knjižnica prostor, kjer se ljudje dobro počutijo in radi zahajajo k nam. Zato imamo veliko zagovornikov in veliko zgodb, kako knjižnice posameznikom pomagajo pri doseganju življenjskih ciljev. Poti ob branju in učenju so dolge in tihe, a trdne,"
je ob dnevu splošnih knjižnic zapisala predsednica Sekcije za splošne knjižnice pri ZBDS-ju Breda Podbrežnik Vukmir.

V letu 2012 je delovalo 58 osrednjih knjižnic in 265 izposojevališč, 13 bibliobusov pa se je ustavljalo na približno 670 postajališčih. Slovenske knjižnice imajo skupaj 11 milijonov enot gradiva, na leto ga izposodijo 26 milijonov enot.

Letošnji dan slovenskih splošnih knjižnic Sekcija za splošne knjižnice pri ZBDS-ju pripravlja skupaj s Knjižnico Rogaška Slatina in Združenjem splošnih knjižnic.

Dan splošnih knjižnic