Kip bo na ogled v templju v Kandyju, kjer hranijo Budov zob. Foto: AP
Kip bo na ogled v templju v Kandyju, kjer hranijo Budov zob. Foto: AP

Člani družine Bell iz Overtona so si kip podajali iz generacije v generacijo, vnuk raziskovalca, Kenneth Bell, pa se je s svojo hčerko Fiono odpravil na Šrilanko, kjer sta slovesno izročila kip, velik približno 20 centimetrov. Po novem bo na ogled v templju v Kandyju, kjer je tudi Budov zob, poroča BBC.

Kot je pojasnil Kenneth Bell, je njegov ded med sprehodom po templju prijel enega od kipov in vprašal, ali ima kdo kaj proti, če ga vzame. "Odgovorili so, gospodar lahko vzame, kar mu je všeč." Po več kot 100 letih je družina sklenila, da je čas, da kip vrnejo. "Razmišljali smo, da ga moramo vrniti tja, od koder je prišel. Da je to nekaj, kar dejansko ni bilo nikoli podarjeno naši družini," je dejala njegova hči Fiona Davis in dodala, da sta med slovesnostjo ob vrnitvi lahko z očetom vstopila tudi v predel templja z največjo dragocenostjo, Budovim zobom. "Bilo je zelo ganljivo in zame je bilo veliko potrdilo, kako pomembno je, da vrnemo (op. Britanci) stvari, ki smo jih vzeli v številnih letih, ko smo kolonizirali te predele sveta."

Harry Charles Purvis Bell je v 19. stoletju delal kot arheolog na Šrilanki, med drugim je odkril zaklade v utrdbi v Sigiriyi. Omenjeni kip Bude je podaril svoji ženi kot zaročno darilo.