Edvard Munch: Krik (1893). Foto: EPA
Edvard Munch: Krik (1893). Foto: EPA
Na ogled bo tudi slika Obup, ki jo je Munch ustvarli leto dni po Kriku. Foto: Wikipedia Commons
Na ogled bo tudi slika Obup, ki jo je Munch ustvarli leto dni po Kriku. Foto: Wikipedia Commons

Ta največja razstava del Edvarda Muncha na britanskih tleh v zadnjih 45 letih bo predstavila umetnikova dela, zaznamovana s kompleksnimi, večkrat strašljivimi človeškimi čustvi.

Na ogled bo tudi 50 tiskov, ki prihajajo iz Munchovega muzeja v Oslu. Umetnik je namreč ob svoji smrti mestu Oslo zapustil okrog 1.100 slik, 15.500 grafik, 4.700 skic in šest skulptur, ki jih hranijo v Munchovem muzeju.

Čustveno nabiti Krik
Po besedah kustosinje razstave Giulie Bartrum je njegova slika Krik brezčasna predvsem zaradi svojega čustvenega naboja. Munch se je globoko zavedal mentalnega neravnovesja in duševnih bolezni, kar je upodabljal tudi v svojih delih. Poskus opisa posameznikovega notranjega sveta, ki je za tedanji čas pomenil velik korak, še danes močno odmeva, še meni Giulie Bartrum.

Edvard Munch (1863‒1944). Foto: Wikipedia
Edvard Munch (1863‒1944). Foto: Wikipedia

Tesnoba, ženske in bolezni ...
Krik bo predstavljen v sekciji Anksioznost in separacija, in sicer skupaj z Munchovim prav tako slovitim delom Obup in še dvema deloma na temo tesnobe. Poleg omenjenih bodo zastopane še teme, povezane z ženskami, s katerimi je imel umetnik vrsto dramatičnih odnosov, in z boleznimi, piše The Guardian.

Iz Norveške v Francijo in Nemčijo ter nazaj
Leta 1863 v Ådalsbruku na jugovzhodu Norveške rojeni Edvard Munch je najprej študiral arhitekturo v Oslu, od leta 1881 pa akt pri kiparju Juliusu Middelthunu. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, pozneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško.

Kot umetnik je pod vplivom travm iz otroštva, postimpresionistov, simbolistov in vzdušja fin de siecla razvil zelo oseben, dramatičen slikarski svet. To je bil svet samote, melanholije, bolesti, erotike, trpljenja in vizionarske fantastike. Umrl je leta 1944 v Oslu.

Razstavo Edvard Munch: Ljubezen in strah bodo v Britanskem muzeju v Londonu odprli aprila.