Festival je letos odprla predstava Gregorja Strniše Žabe v izvedbi Gimnazije Poljane iz Ljubljane. Foto: JSKD
Festival je letos odprla predstava Gregorja Strniše Žabe v izvedbi Gimnazije Poljane iz Ljubljane. Foto: JSKD
Žabe, Gimnazija Poljane
Po selektoričinih besedah so se v letošnji končni izbor uvrstile skupine, ki nekako izstopajo po kakovosti že zadnjih nekaj let. Foto: JSKD
Linhartovo srečanje
Kot veleva tradicija, bodo ob sklepu festivala podelili matička za najboljšo predstavo v celoti, ob tem pa tudi tri posebne matičke po izboru žirije. Foto: Linhartovo srečanje

Na festival se je letos prijavilo 132 gledaliških skupin, od katerih se jih je 27 uvrstilo na deset regijskih srečanj. Državna selektorica je izmed teh izbrala sedem predstav - poleg otvoritvene gledališke skupine Gimnazije Poljane tekmujejo za nagrade še Grenki sadeži pravice KUD Franc Kotar Trzin, Zbirni center gledališke skupine KUD Štefan Kovač iz Murske Sobote, Vanja gledališča Zarja Celje, Ti nori tenorji Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Feniks Little Rooster Production in Terapija Koroškega deželnega teatra Slovenj Gradec.

Dobra zastopanost mladih gledališčnikov
Kot je ob predstavitvi programa dejala selektorica, so se v letošnji končni izbor uvrstile skupine, ki nekako izstopajo po kakovosti že zadnjih nekaj let, kar pa po njenem mnenju ni naključje, temveč sad dobrega in načrtnega dela. Pogreša sicer gledališke skupine iz zamejstva, pohvalila pa je mlade, ki jih je med letošnjimi igralci, režiserji in tehničnim osebjem resnično veliko.

"Sem kar ponosna na letošnji program, saj se je izkazal za raznolikega. Predvsem sem vesela zaradi samih tekstov, ki so izbrani v program, saj se je v preteklosti velikokrat očitalo, da skupine jemljejo lahke tekste. Letos pa moram reči, da je to program, ki bi ga bila vesela vsaka profesionalna gledališka hiša," je še poudarila državna selektorica festivala. Zdaj so na vrsti žiranti tekmovalnega programa - Alenka Bole Vrabec, Maja Gal Štromar in Damjan Trbovc.

V spremljevalni program so vključili predstave Maratonci tečejo častni krog Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Une druge tri sestre Društva gledališče Glej, zmagovalno predstavo letošnjega Festivala mladinskih skupin Slovenije Vizije 2017, ter ZOO! v izvedbi Dramskega studia DADA Gledališke družine Pinklec in Centra za mlade iz Čakovca, ki je lani zmagala na Festivalu hrvaških ljubiteljskih skupin.

Nagrada za Matjaža Eržena
Ob odprtju srečanja so podelili Linhartovo plaketo za leto 2016, ki je šla v roke Matjaža Eržena iz škofjeloškega gledališča Loški oder. Na odprtju festivala bodo podelili tudi tri Linhartove listine, ki jih bodo dobili Bernard Protner, Tone Bertoncelj in Klemen Klemenc. Zadnji dan srečanja bodo razglasili najboljšo predstavo v celoti, ki bo nagrajena z matičkom, podelili pa bodo tudi tri posebne matičke po izboru žirije.