Eden izmed vrhuncev kariere Mance Izmajlove je bil uvodni koncert IV. slovanskega festivala v Moskvi, na katerem sta z možem, violinistom Benjaminom Izmajlovom, nastopila kot glavna solista z Moskovskim simfoničnim orkestrom Pavla Kogana. Foto: Cankarjev dom
Eden izmed vrhuncev kariere Mance Izmajlove je bil uvodni koncert IV. slovanskega festivala v Moskvi, na katerem sta z možem, violinistom Benjaminom Izmajlovom, nastopila kot glavna solista z Moskovskim simfoničnim orkestrom Pavla Kogana. Foto: Cankarjev dom
Ruski državni simfonični orkester kinematografije
Ruski državni simfonični orkester kinematografije več kot šest desetletij snema glasbo za vse največje ruske filme, zadnji dve desetletji pa tudi za številne znamenite svetovne filme. Orkester je tudi koncertno zelo dejaven in s svojimi abonmajskimi koncerti redno polni dvorane v moskovski filharmoniji, prav tako pa nastopa na najuglednejših ruskih festivalih in gostuje v največjih dvoranah po vsem svetu. Foto: Cankarjev dom
Eroika
Manca Izmajlova je kot goste na svoj koncert povabila tudi trio Eroika. Foto: Eroika/Špela Kasal

Na koncertu, ki ga bodo po nedeljskem ponovili še v ponedeljek ob 19.00, so v dveh urah in pol nastopajoči postregli s skladbami z dveh uspešnih pevkinih albumov Slovanska duša in Slovensko srce. Solist koncerta je pevkin mož, violinist Benjamin Izmajlov, 90-članskemu simfoničnemu orkestru dirigira Sergej Skripka, kot gost pa se bo na oder Gallusove dvorane povzpne tudi trio Eroika.
Manca Izmajlova se predstavlja z bogatim repertoarjem, ki obsega skladbe iz vseh obdobij muzikala, nekaj najslavnejših skladb klasične glasbe, narodne in popularne pesmi ter džez. Pevko, ki izvaja skladbe v petnajstih jezikih, odlikujejo bogata žametna barva glasu, toplina, karizma in odlična pevska tehnika.
Najlepše slovanske pesmi osmih narodov
Manca Izmajlova in koncertni violinist ter producent Benjamin Izmajlov sta uspešnima projektoma Slovanska duša in Slovensko srce posvetila zadnja leta. Prvi je mednarodno zasnovan album Slovanska duša, ki je nastal v sodelovanju z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije v Moskvi. Plošča ponuja najlepše slovanske pesmi osmih narodov v novih priredbah. Prisluhnemo lahko, na primer, skladbam Russkoe pole, Tam kam hodi vitr spat, Galeb i ja, Kje so tiste rožice, Tamo daleko, skladbam Chopina, Čajkovskega in druge. Poleg izbranih pesmi z najnovejših albumov čaka občinstvo še nekaj srčnih presenečenj s preostalega bogatega pevkinega repertoarja.
Izmajlova je edina Slovenka z diplomo iz muzikala, ki ga je študirala na akademiji Mountview Theatre Academy v Londonu. Pozneje jo je ljubezen do glasbe ponesla v Moskvo, kjer je na glasbenem kolidžu Konservatorija Čajkovski študirala operno petje kot učenka solistke Moskovske filharmonije Valentine Šaronove. Prav tam je prišla v tesnejši stik z glasbo iz slovanskih dežel in plod te navdušenosti sta omenjena albuma Slovanska duša in Slovensko srce, posneta z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije v Moskvi. Albuma sta bila do danes prodana v več kot 22.000 izvodih.
65 let glasbenega spremljanja ruskih filmskih zgodb filma
Ruski državni simfonični orkester kinematografije že 65 let snema glasbo za vse največje ruske filme, zadnji dve desetletji pa tudi za številne znamenite svetovne filme. Orkester je postal del zgodovine ruskega filma, posnel je glasbo za znamenite filme, kot so Vojna in mir, Moskva ne verjame solzam, Aleksander Nevski in z oskarjem nagrajeni film Ožgani od sonca Nikite Mihajlkova. Ruski državni simfonični orkester kinematografije je v teh dolgih letih sodeloval z največjimi dirigentskimi imeni stoletja v Rusiji, pogosto zlasti s dirigentoma A. Svetlanovom in G. Roždestvenskim, violončelistom M. Rostropovičem in violinistom D. Oistrahom. Zadnja leta je umetniški vodja in glavni dirigent orkestra Sergej Skripka.