Louvre je takole v ponedeljek objavil fotografijo, ki odstira pogled v pripravo umetnin za razstavo. Foto: Twitter
Louvre je takole v ponedeljek objavil fotografijo, ki odstira pogled v pripravo umetnin za razstavo. Foto: Twitter

Projektu se je pridružilo blizu 600 muzejev in galerij v Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Italiji in drugih evropskih državah. Vsak dan bodo galerije in muzeji pod ključno besedo #MuseumWeek objavljali podobe različnih vidikov njihovega delovanja. Ponedeljek je bil tako posvečen pogledu v zakulisje tipičnega dneva v muzejih.

Do konca tedna bodo kulturne institucije preverjale še splošno razgledanost uporabnikov Twitterja o umetnosti (#MuseumMastermind), povabile pa jih bodo tudi k deljenju zanimivih zgodb, povezanih z muzeji (#MuseumMemories), razkrili marsikatero zanimivost, povezano z njihovo gradnjo (#BehindTheArt), ponudile pa bodo tudi možnost, da bodo uporabniki njihovim kuratorjem zastavili različna vprašanja (#AskTheCurator).

Največ muzejev in drugih kulturnih ustanov se je na poziv odzvalo v Veliki Britaniji, več kot 350, zanimivo pa je, da so že sicer britanske kulturne ustanove na tem spletnem omrežju močno prisotne: Tate, ki vključuje več muzejev in galerij v Veliki Britaniji, ima več kot milijon sledilcev, medtem ko jih ima recimo pariški muzej sodobne umetnosti Centre Pompidou "le" 106.000.

Spodaj si lahko pogledate nekaj čivkov različnih muzejev: